Eveniment

Constructorii: Dupa cresteri de 30%, ne bucuram si la 4-5%

11.02.2009, 18:54 21

Piata constructiilor ar putea creste anul acesta cu 4-5%, dupa o perioada de trei ani in care a inregistrat majorari de circa 20-30%, insa acest ritm va fi mult peste cel din vestul Europei, unde vor fi scaderi puternice din cauza crizei, potrivit Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
"Ne-am obisnuit cu cresteri anuale de 30% ale pietei constructiilor, iar anul acesta cred ca vom atinge o majorare de 4-5%, ceea ce va fi destul de bine in comparatie cu alte tari din Vest unde vor fi scaderi puternice", a declarat Gheorghe Polizu, presedintele PSC. El a adaugat ca piata constructiilor va reveni pe un trend ascendent in a doua parte a anului, cand va fi finalizata strategia de dezvoltare a Guvernului.
"Intotdeauna cand se schimba Guvernul este o perioada de circa sase luni in care fondurile pentru constructii sunt blocate. Cred ca abia din toamna vom asista la o revenire a pietei constructiilor, o data cu pornirea investitiilor in infrastructura si in locuinte sociale", explica Polizu.
Constructorii estimeaza ca anul acesta se va reveni la constructia de locuinte cu o suprafata mai mica, dupa ce anul trecut s-a ajuns la o suprafata medie de circa 100 mp. "Daca inainte de '90 suprafata medie a unei locuinte era de 50 mp, in ultimii ani datorita cresterii pietei s-a ajuns la o suprafata de peste 100 mp in medie la locuintele noi, iar anul acesta probabil se va reveni la circa 60 mp pe locuinta", a mai spus Polizu.
Criza financiara ar putea favoriza constructia locuintelor unifamiliale, in regie proprie, datorita reducerii preturilor la materiale de constructii si o sa se construiasca mai mult in zonele periferice, unde terenul este mai ieftin.
"Este posibil sa asistam la dezvoltarea unor orase satelit cu locuinte unifamiliale, din cauza crizei financiare, asa cum s-a intamplat si in tarile scandinave, care se vor administra singure", explica presedintele PSC.
Piata constructiilor a crescut anul trecut cu circa 27-28% fata de 2008, pana la circa 13 miliarde de euro, in timp ce in 2007 a inregistrat un avans de 34%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO