Eveniment

Consiliul Fiscal: Veniturile fiscale au fost supraevaluate la rectificare cu 0,4-0,5% din PIB

Consiliul Fiscal: Veniturile fiscale au fost supraevaluate la rectificare cu 0,4-0,5% din PIB
16.08.2010, 17:15 32

Veniturile fiscale prognozate în rectificarea propusă de Guvernsunt supraevaluate cu până la 0,4-0,5% din PIB, deşi situaţiaeconomică se va înrăutăţi faţă de prima parte a anului, cândprognozele au fost de asemenea prea optimiste, iar ţinta de deficiteste în pericol, apreciază Consiliul Fiscal citat de Mediafax.

"În special pentru veniturile din impozitul pe profit, accize şicontribuţii la asigurările sociale, estimările de venituri din adoua parte a anului par optimiste.Conform estimărilor preliminareale Consiliului Fiscal, există riscul ca veniturile fiscale să fiesupraevaluate cu până la 0,4-0,5% din PIB. (...) Având în vederecele menţionate mai sus, Consiliul Fiscal consideră că ţinta dedeficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010, deşi posibil de atins,comportă riscuri semnificative În acelasi timp, Consiliul Fiscalrecomandă identificarea proactivă a unor surse de echilibrarebugetară care să poată fi accesate dacă riscurile identificate sematerializează", se arată în opinia Consiliului Fiscal (CF) cuprivire la proiectul de rectificare a bugetului general consolidatpe anul 2010.

Potrivit documentului, din analiza proiecţiilor actualizatepentru anul 2010 din proiectul de rectificare bugetară, coroboratecu datele de execuţie la finele primului semestru din 2010, sedesprinde un risc semnificativ ca estimările aferente unorcategorii de venituri să se dovedească a fi prea optimiste.

"Pentru unele categorii de venituri bugetare, proiecţiileaferente semestrului al doilea implică rate de creştere faţă deaceeaşi perioadă a anului anterior semnificativ mai mari decât celeconsemnate în execuţia bugetară din semestrul I. Această evoluţieasteptată nu este în totalitate consistentă cu proiecţiilemacroeconomice actualizate pentru semestrul II, care implică oaccentuare a contracţiei anuale a activităţii economice în a douaparte a anului, la care se adaugă si impactul negativ asupraveniturilor bugetare din cauza reducerilor salariale şidisponibilizărilor preconizate în sectorul bugetar", se mai spuneîn raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO