Eveniment

Confuzie pe piata leasingului dupa noile norme privind accizele

10.12.2004, 00:00 18

Masinile luate in leasing sunt de la sfarsitul luniii trecute mai scumpe. Cat de mult s-au scumpit este inca greu de spus cu exactitate, deoarece ultimele reglementari in materie au indus o confuzie pe piata de profil care nu a fost inca risipita de reprezentantii Ministerului de Finante.
"Este un proiect la care inca se lucreaza. Nu este foarte clar precizat. Vom avea insa astazi sau maine o discutie cu reprezentantii celor doua asociatii ale societatilor de leasing de pe piata romaneasca", a declarat Mihai Hura, director in cadrul Ministerului de Finante, in cadrul seminarului Formului de Leasing, desfasurat de compania Finmedia.
Una dintre cele mai recente hotarari de Guvern privind acest sector, 1.840/2004, intrata in vigoare din data de 18 noiembrie 2004, care completeaza normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, prevede ca accizele pentru autoturismele cumparate in leasing se vor aplica la intreaga valoarea de intrare, la care se adauga, dupa caz, cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale. Anterior, accizele se aplicau asupra valorii reziduale a autoturismului, de regula 20% din pret, deci erau mai reduse.
Potrivit lui Gabriel Biris, avocat in cadrul firmei Salans, noile reglementari inseamna ca accizele se vor aplica la valoarea de intrare a produselor atat pentru contractele de leasing care se vor incheia de acum inainte cat si celor care sunt in derulare in acest moment si chiar si celor care au fost incheiate in ultimii ani.
"Durata de prescriptie este de cinci ani. Daca accizele au fost calculate gresit pana acum si noile reglementari au indreptat situatia, autoritatile vamale ar avea obligatia sa intocmeasca acte constatatoare pentru corectia unor contracte de leasing incheiate anterior, timp ce cinci ani", este de parere Biris.
Reprezentantii Ministerului de Finante spun insa ca nu sunt pentru aplicarea retroactiva a accizelor.
Neclaritatile privind modul de aplicare al noului cadru legislativ se refera si la modul de plata al taxei pe valoarea adaugata. In timp cu unii dintre jucatorii de pe piata de leasing sustin ca potrivit reglementarilor legale valoarea TVA va creste proportional cu cresterea rezultata din aplicarea accizelor la o valoare mai mare, reprezentantii Ministerului de Finante sustin contrariul.
"Detaliile privind aplicarea noilor norme vor fi puse la punct dupa intalnirea cu reprezentantii companiilor de leasing", sustin reprezentantii Ministerului de Finante.
Daca accizele ar fi aplicate retroactiv, crede Stefan Coroianu, directorul general al companiei de leasing Motoractive, o mare parte dintre clientii care si-au achizitionat un produs in leasing ar putea fi afectati.
"In momentul in care un client a luat decizia de a derula un contract de leasing si-a facut anumite calcule, printre care si plata accizelor la valoarea reziduala. Acum planul sau de afaceri va trebui schimbat deoarece accizele ar trebui platite la valoarea de intrare a produsului respectiv", spune Coroianu.
Valoarea totala a contractelor de leasing incheiate anul trecut pe piata romaneasca a fost estimata anul trecut de jucatorii din piata la aproximativ 1,4 miliarde de euro, valoarea urmand sa creasca in acest an la aproximativ 1,5 sau chiar 1,6 miliarde de euro. Pe piata romaneasca sunt active aproximativ o suta de societati care indeplinesc conditiile pentru a desfasura activitati de leasing, si care sunt grupate in doua asociatii profesionale - Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) si Asociatia de Leasing Bancar (ALB). ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO