Eveniment

Concurenta a amendat trei firme cu 1,6 milioane de euro

23.02.2005, 00:00 19

Societatile Azomures Targu-Mures, Grup Feroviar Roman si Continental au fost amendate de catre Consiliul Concurentei cu aproape 60 de miliarde de lei (circa 1,6 milioane de euro) pentru omisiunea notificarii unor achizitii.



Cea mai mare amenda, respectiv 52 miliarde de lei (circa 1,4 mil. euro) a fost aplicata Azomures pentru ca nu a informat Consiliul cu privire la dobandirea controlului asupra societatii Chimpex Constanta.



Firma Grup Feroviar Roman a fost amendata cu 7 miliarde de lei (aproape 200.000 de euro) pentru omisiunea notificarii asupra achizitiei firmei Remar Pascani.



Cea mai mica sanctiune a fost aplicata companiei Continental, care a primit o amenda de 100 mil. lei (2.700 de euro) pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile de notificare a preluarii firmelor Astoria, Arcasul si Gaiser.



Potrivit legislatiei in domeniul concurentei, concentrarile economice trebuie notificate Consiliului pentru avizare, in cazul in care cifra de afaceri cumulata a societatilor implicate depaseste zece miliarde de lei.



Consiliul Concurentei a mai anuntat ieri ca a solicitat oprirea acordarii de ajutoare de stat pentru 173 de firme din zonele defavorizate.



In urma unui control derulat luna trecuta, reprezentatii Consiliului au constatat ca 97 agenti economici au depasit nivelul intensitatii maxime permise de legislatie, iar 76 de companii nu au realizat investitii in zona defavorizata in care isi desfasoara activitatea, desi au beneficiat de ajutor de stat.



Controlul a avut loc in zone defavorizate din judetele Alba, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara, Gorj, Maramures, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava si Tulcea.



La finele anului trecut, 259 de firme din zonele defavorizate, din peste 1.900 verificate, au ramas fara ajutoare de stat. Dintre acestea, 143 depasisera plafonul, iar 116 nu au facut investitiile asumate.



Potrivit datelor Consiliului, valoarea totala a investitiilor realizate de firmele monitorizate din zonele defavorizate era anul trecut de circa 633 mil. euro, contributia proprie a firmelor fiind, in medie, de 92%.



Valoarea totala a ajutoarelor de stat acordate firmelor din zonele defavorizate controlate de Consiliul Concurentei a fost, in perioada 2003-2004, de aproximativ 72 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO