Eveniment

Comisia Europeană acuză lipsa pedepselor sau pedepse prea mici în cazurile de măsluire a licitaţiilor publice

Comisia Europeană acuză lipsa pedepselor sau pedepse prea mici în cazurile de măsluire a licitaţiilor publice

Autor: Iulian Anghel

30.01.2013, 15:50 495

Comisia Europeană susţine în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV - prin care este monitorizată sitaţia Justiţiei din România) publicat astăzi că "progresul" făcut de administraţia de la Bucureşti pentru limitarea şi pedepsirea corupţiei legate de achiziţiile publice, este limitat, instrumentarea dosarelor durează încă foarte mult, iar pedepsele pentru funcţionarii implicaţi în astfel de fapte sunt încă foarte mici.

Comisia spune că DNA a continuat în ultimele şase luni de la precedentul raport să investigheze cazuri importante de corupţie, la nivel înalt, dar că, în combaterea şi sancţionarea corupţiei legată de achiziţiile publice progresele sunt foarte limitate.

"Instrumentarea dosarelor pare să dureze mult, parţial din cauza necesităţii unei expertize financiare specifice, ceea ce conduce la problema specială a contractelor încheiate înainte de pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti cu privire la infracţiune. Pedepsele pentru funcţionarii implicaţi în dosare de fraudă în materie de achiziţii publice sunt încă foarte mici, iar legea nu prevede posibilitatea unei anulări pe motive de conflict de interese a proiectelor care au fost deja executate. Există, de asemenea, mari îndoieli cu privire la eficacitatea organelor de urmărire penală care gestionează aceste cazuri."

Raportul Comisiei nu detaliază cu fapte sau dosare concrete.

Contractele de achiziţie publică sunt una dintre sursele blocării, începând cu 2011, a unor programe cu bani europeni din fondurile structurale nerambursabile. În repetate rânduri, Comisia a acuzat că licitaţiile publice sunt "măsluite", iar caietele de sarcini sunt "cu dedicaţie."

Programul Operaţional Regional (POR) a fost întrerupt o vreme de la finanţare în 2011 după ce Comisia a susţinut că mai multe licitaţii pentru proiecte ce ar fi urmat să fie făcute cu banii UE din din judeţeleTeleorman, Buzău şi Tulcea au fost organizate incorect. Nu există date că cineva ar fi fost chemat să dea socoteală pentru astfel de nereguli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO