Eveniment

Comerţul cu amănuntul a scăzut cu 5,6% în luna martie

Autor: Ana Maria Neagu

04.05.2011, 23:44 147

Vânzările de alimente, băuturi şi tutun au scăzut, în primultrimestru faţă de ianuarie-martie 2010, cu peste 10%, cele decarburanţi cu până la 6%, iar cele de produse neali­men­tare cupână la 2,4%, astfel că volumul afacerilor din comerţul cuamănuntul s-a redus în perioada analizată cu circa 5,6%. Pe primeledouă luni scăderea din comerţul cu amănuntul a fost de 5,2%, ceeace înseamnă o accentuare a scăderii.

Astfel, în primele trei luni ale acestui an comparativ cutrimestrul unu din 2010, volumul cifrei de afaceri pentru co­merţulcu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şimotociclete) a scăzut ca serie brută cu 5,5%, ca urmare aredu­ce­rii vânzărilor de produse ali­mentare, băuturi şi tutun (-10,7%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentruauto­ve­hicule în magazine spe­cializate (-5,1%) şi a vânzărilor deproduse nealimentare (-1,3%), potrivit datelor publicate miercuride Institutul Naţional de Statistică.

Ca serie ajustată în funcţie de nu­mărul de zile lucrătoare şide se­zonalitate, volumul cifrei de afa­ceri pentru comerţul cuamănun­tul s-a diminuat cu 5,6% din cauza scăderii vânzărilor dealimente, băuturi şi tutun (-10,2%), a celor de carburanţi pentruautovehicule în ma­ga­zine specializate (-6%) şi a vân­zărilor deproduse nealimen­tare (-2,4%).

În martie, faţă de luna anterioară, afacerile din comerţul cuamănuntul au urcat cu 18,6% ca serie brută, pe fondul creş­te­rilorînregistrate la vânzările de carburanţi pentru auto­ve­hicule înmagazine specializate (+24,7%), la cele de produse nealimentare(+18,6%) şi la vânzările de alimente, băuturi şi tutun(+14,9%).

În acelaşi timp, ca serie ajustată, creşterea pe ansamblu a fostde doar 0,8% datorită majorării vânzărilor de carburanţi (+3,3%) şia celor de produse nealimentare (+1,8%). Vânzările de produsealimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,1%.

Comparativ cu martie 2010, în aceeaşi lună din acest an,volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul s-a diminuatcu 4,8% ca serie brută şi cu 5,8% ca serie ajustată în funcţie denumărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În intervalul analizată, vânzările de produse alimentare,băuturi şi tutun s-au redus cu 11,9% ca serie brută şi cu 11,1% caserie ajustată, iar cele de produse nealimentare au scăzut cu 1,4%ca serie brută şi cu 3,6% ca serie ajustată.

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule înmagazine specializate a rămas la acelaşi nivel ca serie brută, dara scăzut cu 2,1% ca serie ajustată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO