Eveniment

Comerciantii de cereale si morile nu mai platesc TVA

19.05.2010, 23:49 618

Firmele din lantul transformarii graului in paine nu vor maiplati TVA la achizitie, modalitate numita taxare inversa, pentru castatul sa nu mai fie fraudat cu recuperarile false de TVA. Multecompanii cumparau fara acte graul de la tarani, il revindeau cuTVA, si cereau ulterior sa-si recupereze TVA-ul de la stat.

Taxarea inversa la cereale, masura care urmeaza sa fie aplicatasi pentru legume, fructe, carne si preparate din carne, peste,zahar, faina si paine, a primit aviz favorabil de la Bruxelles sise gaseste intr-un proiect de ordonanta de urgenta privindcombaterea evaziunii fiscale. Masura va avea ca efecte marireabazei de impozitare, diminuarea pietei negre, astfel incat sa fiescoase la lumina cateva miliarde de euro, potrivit lui AdrianRadulescu, secretarul de stat in cadrul MinisteruluiAgriculturii.

Prin aplicarea acestei masuri, compania care se angajeaza intr-otranzactie notifica TVA-ul, dar nu il deduce, colectarea acestuiafacandu-se la finalul circuitului, la consumatorul final,diminuandu-se astfel pierderile din diferite tranzactii intreinterpusi. "Pana acum o moara vindea faina unei fabrici de painefara documente pentru a-si insusi TVA-ul. Acum nu va mai avea ce safure si nu-si va mai asuma riscul de a lucra fara acte. In acestfel baza de impozitare va fi mai mare, vor iesi la lumina companiicare nu vor mai fi nevoite sa dea TVA-ul la stat, ci doar vor platiimpozit pe profit si vor merge catre magazine cu documente legale.Estimam ca piata neagra se va diminua cu cel putin 30%", spuneAurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria deMorarit, Panificatie si Produse Fainoase, Rompan.

Guvernul vrea sa introduca de asemenea si TVA la achizitiileintracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori,zahar si materiale de constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO