Eveniment

Codul fiscal aduce deductibilitati si facilitati

11.09.2003, 00:00 18



Proiectul Codului Fiscal, care va fi aplicat incepand cu anul viitor, pastreaza unele facilitati si introduce o serie de deductibilitati suplimentare la plata impozitului pe profit, reduceri ale cotei TVA la medicamente si unificarea actelor normative privind regimul accizelor.



Ministrul finantelor Mihai Tanasescu a declarat ieri ca acest act normativ cuprinde 85-90% din impozitele si taxele din Romania. Nu sunt incluse taxele vamale, care fac parte din Codul Vamal. "Documentul este singurul Cod Fiscal din ultimii 14 ani si pot sa-l denumesc constitutie financiara. Reprezinta un pas inainte si asigura predictibilitatea de care este nevoie in sistemul fiscal", a adaugat Tanasescu.



Potrivit ministrului, Codul Fiscal este perfectibil si va suferi modificari de la an la an. El a aratat, insa, ca orice schimbare in continutul prevederilor va fi anuntata cu cel putin sase luni inainte de aplicare.



Noile prevederi privind impozitul pe profit vor permite firmelor sa utilizeze sume mai mari pentru sponsorizarea si mecenatul in cazul activitatilor sportive. Astfel, companiile vor putea utiliza intre 30 - 60% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 3 la mie din cifra de afaceri. Tot la impozitului pe profit a fost introdusa posibilitatea deducerii provizioanelor pentru neincasarea creantelor. Plafonul este de 20% din valoarea creantei.



Finantele au ales sa pastreze sistemul actual de facilitate fiscala privind incurajarea investitiilor. Astfel, se mentine cota de deductibilitate de 20% in cazul profitului reinvestit si se permite amortizarea accelerata.



In segemetul de TVA se va introduce cota redusa de 9% pentru medicamentele de uz uman si veterinar si cazarea in hoteluri si alte unitati similare. Firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro vor putea depune deconturi de TVA trimestrial si nu lunar, cum este in prezent. Accizarea va suferi schimbari in principal in domeniul productiei de alcool. Astfel, va fi instituit sistemul de antrepozitare in regim suspensiv de accize.



La capitolul impozite si taxe locale au fost aduse unel modificari privind impozitul pe cladiri si terenuri. Plata impozitului in cazul imobilelor inchiriate va intra in responsabilitatea proprietatului si nu a chiariasului. Pentru cladirile amortizate integral se va aplica o reducere de 15% a impozitului.



Proiectul de Cod Fiscal va fi analizat in sedinta de astazi a Guvernului, urmand sa fie transmis Parlamentului pentru dezbatere. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO