Eveniment

Cod roşu de viscol în mai multe judeţe din ţară. Capitala este sub ”asediu” până la ora 18:00. Autostrada A2 şi mai multe drumuri naţionale şi judeţele au fost închise din cauza viscolului. Peste 100 de localităţi au rămas fără curent. Mai multe curse aeriene au fost anulate

Autor: Andreea Traicu

06.01.2017, 08:38 2694

În zonele vizate se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 km/h, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero, transmite Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori pentru Bucureşti şi alte 11 judeţe din sud-estul ţării, valabil de vineri dimineaţa, de la ora 02.00 până la ora 18.00.

"În municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea,temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70...85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada", informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Este în vigoare şi un cod galben valabil pentru alte 15 judeţe, care a intrat în vigoare joi, la ora 22.00, fiind valabil până vineri, ora 20.00.
"În intervalul menţionat aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării şi va cuprinde sudul, centrul şi estul ţării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent. Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpaţii Meridionali rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată şi troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei", transmite ANM.

Mai multe zboruri de pe aeroportul Henri Coandă, cel mai mare din ţară, au fost anulate astăzi până la ora 13 de către companiile aeriene din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

“Compania Wizz Air a anulat cursele 3001/3002 Bucureşti – Londra – Bucureşti, 3051/3052 Bucureşti – Paris – Bucureşti, 3081/3082 Bucureşti – Charleroi – Bucureşti, 3201/3203 Bucureşti – Stockolm – Bucureşti, 3091/3092 Bucureşti – Dortmund – Bucureşti şi 3494/3493 Bucureşti – Cluj – Bucureşti, iar compania Ryanair a anulat cursele 435/436 Timişoara – Bucureşti – Timişoara. De asemenea, sunt anulate cursele Tarom 627/628 Bucureşti – Oradea – Bucureşti şi 702 Iaşi – Otopeni”, potrivit oficialilor aeroportului.

Pe ambele aeroporturi ale Capitalei se intervine constant cu utilaje proprii pentru menţinerea suprafeţei de mişcare în condiţii optime, au mai transmis oficialii companiei.

“Pistele, platformele şi căile de rulare a aeronavelor sunt deschise şi operaţionale, fiind asigurate condiţiile pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeriene.

Informaţii în timp real despre situaţia zborurilor pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti pot fi găsite pe pagina de web www.bucharestairports.ro. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti recomandă pasagerilor să îşi ia măsurile necesare pentru a se prezenta în timp la aeroport”.

Mai mulţi stâlpi de electricitate şi copaci au fost doborâţi de viscol, în municipiul Constanţa, echipe ale E-Distribuţie Dobrogea şi de la Serviciul Spaţii Verzi intervenind pentru remedierea problemelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit Primăriei Constanţa, rafalele de vânt au doborât stâlpi de electricitate pe străzile Badea Cârţan şi Unirii, aceştia fiind practic susţinuţi de cabluri.

Un stâlp de electricitate s-a prăbuşit la intersecţia bulevardului Mamaia cu strada Mihai Viteazu. Poliţia Locală a blocat zonele pentru intervenţia autospecialelor firmei E-Distribuţie Dobrogea dotate cu macarale.

De asemenea, vântul puternic a doborât mai mulţi copaci în municipiul Constanţa, iar echipele de la Serviciul Spaţii Verzi au tăiat şi îndepărtat copacii căzuţi pe străzile Caraiman, Celulozei, Duiliu Zamfirescu, aleea Zefirului, Călăraşi colţ cu I. Lahovari, Traian, General Manu, bulevardul I.C. Brătianu - cap linie 48, şi strada Alexandru Cel Bun.

În prezent, echipele acţionează pe străzile Albatros, Brânduşelor, Constantin Sandu şi Cişmelei.

În urma căderilor de curent electric, mai multe semafoare din oraş nu funcţionează, iar angajaţi ai Serviciului de Sistematizare şi Siguranţă Rutieră din cadrul SC Confort Urban lucrează deja la repunerea în funcţiune a acestora.

Din cauza ninsorii şi a viscolului, în Constanţa se circulă în condiţii de iarnă, zeci de utilaje acţionând continuu pentru îndepărtarea stratului de zăpadă şi a împrăştierii de material antiderapant pe străzile şi bulevardele din municipiu.

Toate cele 110 autobuze ale regiei de transport în comun circulă, în condiţii de iarnă, acoperind toate traseele din oraş.

De asemenea, mai multe maşini sunt blocate pe drumul dintre Constanţa şi Valu lui Traian, serviciile de intervenţie fiind la faţa locului pentru deblocarea acestora.

Comandamentul de Iarnă a fost convocat la Ministerul Transporturilor. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, secretarii de stat şi reprezentanţii companiilor care fac parte din Comandamentul Central de Iarnă au dispus măsuri pentru intervenţia pe toate sectoarele rutiere, feroviare şi aeriene afectate de condiţiile meteo, potrivit unui comunicat transmis vineri.

În cadrul Comandamentului de Iarnă a fost decisă relocarea şi suplimentarea de utilaje (autofreze şi lame cu împrăştiere de sare) în zonele cu probleme majore, pentru a mări capacitatea de intervenţie.

„Pe perioada atenţionării de cod roşu din judeţele Ialomiţa, Buzău, Brăila, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa, drumurile sunt închise preventiv, iar utilajele de deszăpezire nu au permisiunea de a acţiona decât în cazuri extreme care vizează salvarea de vieţi omeneşti”, potrivit datelor publicate de Ministerul Transporturilor.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va pune la dispoziţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă maşini de intervenţie pentru a facilita deplasarea în zonele greu accesibile.

Patru localităţi din Buzău sunt, vineri dimineaţă, fără curent electric, iar mai multe drumuri au fost închise, din cauza viscolului. De asemenea, ISU a ajutat Ambulanţa să intervină la un copil de 3 ani la care nu putea interveni din cauza zăpezii, transmite corespondentul MEDIAFAX. 

Potrivit ISU Buzău, vineri dimineaţă, pompierii au intervenit pentru acordarea primului ajutor la un copil de 3 ani, din localitatea Boldu.

"Este un copil de trei ani, care avea febră. Ambulanţa nu a putut ajunge decât cu antemergător, din cauza nămeţilor. Copilul este stabil şi va fi dus la spital”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu.

Potrivit acestuia, la ora transmiterii acestei ştiri, patru localităţi sunt fără curent electric, iar DN2C între localităţile Buzău – Slobozia, DN2E85 între localităţile Buzău – Râmnicu Sărat, DN2B între localităţile Buzău – Brăila, DN22 între localităţile Râmnicu Sărat - Brăila şi DN 85, pe porţiunea Buzău – Urziceni, au fost închise circulaţiei.

"Deocamdată nu avem persoane blocate. Suntem sub cod roşu, avem acum şedinţă să vedem ce măsuri se vor lua”, a spus Prahoveanu.

De asemenea, în zorii zilei de vineri, un autovehicul cu cinci pasageri a rămas blocat în zăpadă pe calea rutieră la intrare în judeţul Buzău, dinspre Vrancea, situaţia fiind rezolvată în colaborare cu reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale.

Peste 15.000 de abonaţi din mai multe localităţi ale judeţului Constanţa au rămas, vineri dimineaţa, fără curent electric, din cauza viscolului, mulţi dintre ei neavând nici apă după ce staţiile de pompare au rămas fără energie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea” al judeţului Constanţa, cei peste 15.000 de abonaţi rămaşi fără curent electric sunt din localităţile Hârşova, Dulgheru, Ciobanu, Saraiu, Stejaru, Lumina, Ovidiu (parţial), Peştera, Dumbrăveni, Şipote, Dobromir, Văleni, Olteni, Tufani, Cetatea, Lespezi, Tudor Vladimirescu şi Băneasa.

Totodată, mulţi dintre aceştia nu au nici apă, după ce staţiile de pompare au rămas fără energie.

Fără apă sunt şi mai mulţi abonaţi din Băneasa, Ostrov şi Lipniţa, unde, începând cu ora 03.30, din cauza unei avarii la liniile de alimentare cu tensiune, staţiile de pompare au rămas fără energie.

De asemenea, zeci de autoturisme au rămas blocate în zăpadă pe drumurile din judeţul Constanţa, vineri dimineaţă, în special pe DN3, motiv pentru care circulaţia rutieră a fost închisă pe toate drumurile naţionale şi judeţene.

Totodată, începând cu ora 01.30, s-au suspendat manevrele navelor maritime şi fluviale în porturile Midia, Constanţa Nord şi Sud, Mangalia.

În urma atenţionărilor meteo de cod galben şi portocaliu de vânt puternic, viscol şi ninsoare, conducerea Spitalulului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf Apostol Andrei” Constanţa a luat decizia să interneze, pe perioada valabilităţii avertizărilor meteo, pacienţii din judeţ care aparţin de centrul de dializă al SCJU. Aceştia au fost aduşi la spital, urmând să fie transportaţi acasă după ce vremea va reveni la normal.

Din cauza viscolului, procesiunea organizată cu prilejul Botezului Domnului – Boboteaza, spre Portul turistic Tomis s-a anulat.

Slujba de Sfinţire cea Mare a apei se va oficia tot de la ora 11.45, în faţa Catedralei arhiepiscopale "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. După oficierea slujbei de Sfinţire cea Mare a apei, în faţa Catedralei arhiepiscopale, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se va deplasa în Portul turistic Tomis, unde va arunca cele trei cruci în apa mării. Evenimentul este programat în jurul orei 13.00.

În zonele vizate se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 km/h, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero, transmite Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori pentru Bucureşti şi alte 11 judeţe din sud-estul ţării, valabil de vineri dimineaţa, de la ora 02.00 până la ora 18.00.

"În municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea,temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70...85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada", informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Este în vigoare şi un cod galben valabil pentru alte 15 judeţe, care a intrat în vigoare joi, la ora 22.00, fiind valabil până vineri, ora 20.00.

"În intervalul menţionat aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării şi va cuprinde sudul, centrul şi estul ţării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent. Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpaţii Meridionali rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată şi troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei", transmite ANM.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO