Eveniment

CNAS, o miză de 4 mld. euro, ajunge sub controlul UDMR

Ritli Ladislau, director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea, este noul ministru al sănătăţii

CNAS, o miză de 4 mld. euro, ajunge sub controlul UDMR

Autor: Iulian Anghel

18.08.2011, 00:06 569

Ritli Ladislau, director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea, a fost propus de UDMR pentru poziţia de ministru al sănătăţii, rămasă vacantă după demisia lui Cseke Attila, propunere acceptată de premierul Emil Boc, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat aseară decretul de numire a noului ministru.

UDMR a obţinut ca politica CNAS (Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate) să fie coordonată de Ministerul Sănătăţii. Astfel, instituţia cu un buget de 4 mld. euro în acest an, al cărei preşedinte provine din PDL, va fi coordonată de reprezentantul UDMR.

Ieri dimineaţă s-au desfăşurat negocieri strânse între cele două formaţiuni întrucât UDMR dorea ca CNAS să treacă cu totul la Ministerul Sănătăţii. PDL a refuzat acest lucru, iar în replică, Uniunea a refuzat şi ea să nominalizeze pe cineva pentru poziţia de ministru. Însă spre seară l-a desemnat oficial drept ministru pe medicul orădean Ritli Ladislau, anunţând, totodată, că CNAS va fi coordonată de Ministerul Sănătăţii.

"După consultările cu Partidul Democrat-Liberal, membrii coaliţiei au ajuns la un consens, şi anume CNAS să fie coordonată de Ministerului Sănătăţii, pentru că în acest fel pot fi realizate cel mai eficient politicile publice în domeniu", a susţinut ieri UDMR într-un comunicat, la câteva ore după ce PDL anunţa că CNAS trebuie să rămână independentă. Contrareplica PDL, dată de purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Sever Voinescu: CNAS rămâne autonomă, va fi în continuare ordonator de credite, şeful său va fi numit de către premier, dar va recunoaşte autoritatea ministrului sănătăţii în aplicarea politicilor publice.

Preşedintele CNAS Lucian Duţă, care provine din PDL, a refuzat ieri să facă un comentariu afirmând că aşteaptă o decizie oficială.

"Nu pot să comentez declaraţia UDMR până nu există un document oficial în acest sens", a spus Duţă, citat de Mediafax.

În 1999, în momentul în care a fost creată, CNAS era în subordinea Ministerului Sănătăţii şi a devenit independentă în 2006.

Ministrul demisionar al sănătăţii Cseke Attila îşi făcuse o politică din a cere controlul ministerului asupra CNAS, susţinând că astfel ar exista un control mai riguros al banilor.

Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy, este de acord că la mijloc este vorba despre bani.

"Îi urez mult noroc noului ministru şi Casei, noroc să găsească în primul rând 4 mld. lei şi apoi să continue reforma începută de Cseke." Despre ce 4 mld. lei este vorba? Exact de­spre banii pe care Cseke i-a cerut la rectificarea bugetară şi nu i-a obţinut şi care, potrivit lui Damian, reprezintă arierate în sistem doar pentru medicamente.

Casa şi-a bugetat venituri de 16 mld. lei, ceea ce înseamnă că, pe lângă aceştia şi cu condiţia să-i şi adune, mai are nevoie de încă patru miliarde de lei, însă, potrivit lui Damian, nu este limpede încă dacă acest aproape un miliard de euro reprezintă bani care să ajungă sistemului până la finele anului sau dacă înseamnă doar datoriile din urmă, caz în care vor apărea noi arierate sau se va merge din nou pe politica creditelor de angajament, ceea ce va cântări greu în bugetul anului 2012.

Şi, mai aminteşte Damian: noul ministru va avea un mandat de un an. Dacă reforma nu continuă şi după această perioadă, atunci totul este degeaba. "Pe termen scurt este vorba despre bani, iar pe termen lung de o reformă reală. Dar poate cu trecerea CNAS la minister ministrul ar putea avea o privire de ansamblu mai bună", adaugă Damian.


Cine este noul ministru

  • Ritli Ladislau (63 de ani) este director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea (din anul 2010).

  • Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor.

  • A fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Stei între 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea.

  • A absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în anul 1973, ca şef de promoţie.

  • Este conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea.

  • Are două apartamente, o casă de vacanţă, un teren forestier de 300 de metri pătraţi şi un autoturism Peugeot 207.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO