Eveniment

Cine vine la ZF Agriculture Summit 2023: Creşterea valorii adăugate în agricultură, o misiune pentru Guvern şi pentru fermierii români. De ce să rămânem săraci când putem fi bogaţi?

Cine vine la ZF Agriculture Summit 2023: Creşterea...

Autor: Florentina Niţu

27.10.2023, 19:25 177
Conferinţa ZF Agriculture Summit 2023 va avea loc luni, 30 octombrie, la hotelul JW Marriott din Bucureşti, sala Constanţa. 
 
 
De la autorităţi la bancheri, la manageri din businessuri integrate la specialişti în agrobusiness şi tehnologie, cu toţii se vor reuni luni la conferinţa ZF Agriculture Summit 2023: Creşterea valorii adăugate în agricultură, o misiune pentru Guvern şi pentru fermierii români. De ce să rămânem săraci când putem fi bogaţi? Conferinţa ZF Agriculture Summit 2023 va avea loc luni, 30 octombrie, la hotelul JW Marriott din Bucureşti, sala Constanţa, iar toţi vorbitorii împărtăşesc un obiectiv comun: creşterea valorii adăugate în agricultură.
Liviu Dobre, CEO al Agricover Holding, liderul agrobusinessului românesc, vine cu o viziune detaliată asupra principalelor culturi agricole din România şi cum se compară producţia cu alte state membre ale UE. De asemenea, va explora iniţiativele şi programele de investiţii disponibile pentru susţinerea agrobusinessului românesc, contribuind astfel la o agricultură performantă şi sustenabilă. Ce iniţiative şi programe de investiţii există în prezent pentru susţinerea agrobusinessului românesc, dar şi ce fac comapniile vom afla luni.
Bogdan Vlad, CFO al Roca Agri RDF, un jucător important în piaţa producţiei şi distribuţiei de inputuri agricole, vine cu o perspectivă asupra investiţiilor private şi cum pot acestea susţine agricultura într-un context economic complex. Cum pot investiţiile private să susţină agricultura într-un an dificil cu context geopolitic şi economic greu de anticipat? Ne va răspunde executivul luni, 30 octombrie.
Agricultură sustenabilă este o prioritate globală? Da, iar asta nu mai este o noutate pentru nimeni. Astfel, Mihaela Vasile, Market Lead pentru România şi Republica Moldova în cadrul Agreena, va aborda acest subiect de maxim interes - carbonul şi stocarea lui în sol. Cum poate România să se alinieze trendului global al agriculturii conservatoare şi să profite de această oportunitate inovativă? Care sunt avantajele şi oportunităţile pentru fermierii români de a certifica carbonul din sol? Sunt câteva dintre întrebările pe care i le vom adresa reprezentantei Agreena. 
De asemenea, din discuţie nu vor lipsi finanţele şi investiţiile în agricultură. Marius Gavrea, expert pe zona de agrobusiness în cadrul ING Bank România, va detalia impactul creşterii valorii adăugate în agricultură asupra economiei şi societăţii româneşti. Totodată, va oferi răspunsuri concrete privind investiţiile necesare pentru un sector agricol prosper şi modalităţile în care fermierii şi procesatorii pot deveni parteneri strategici în dezvoltarea economică a ţării. Investiţiile în acest sector reprezintă o promisiune de prosperitate durabilă, cine şi le asumă? Ce strategii şi direcţii prioritare au în vedere investiţiile ce se vor face în agricultura României?
În plus, Bogdan Alexandrescu, director de agrobusiness în cadrul CEC BANK va aduce în discuţie modul în care Guvernul poate facilita şi sprijini investiţiile în procesarea locală a produselor agricole. Mai mult, expertul în finanţe agricole va discuta şi despre potenţialele colaborări între sectorul public şi privat în acest domeniu şi va prezenta programele de finanţare disponibile.
Pe scena evenimentului va urca şi Cristian Tudose, care reprezintă fondul de investiţii Hodler Capital, care este acţionarul majoritar al Poultry Investment, al cincelea jucător de pe piaţa avicolă internă, conform producţiei, ce are în portofoliu brandurile Puiul de Crǎieşti, Székely Csürke (puiul secuiesc) şi Puisorul Avicod (puiul de Codlea). În prezent, el ocupă funcţia de Deputy CEO la UBM Feed România, fabrica de furaje combinate a companiei. Acesta are experienţă şi expertiză pe partea de achizitor de cereale, dar şi pe partea de vânzare de furaje către ferme de porci şi de păsări. 
De asemenea, la ZF Agriculture Summit 2023 va veni şi Peter de Boer, membru CA şi IR manager al DN Agrar, companie care operează peste 7.000 de hectare intern plus 2.000 de hectare extern, un total de aproape 10.000 de hectare şi are peste 12.000 de vaci, fiind cea mai mare fermă de vaci de lapte din România.
Reprezentanţi cheie din autorităţi vor completa discuţiile. George Scarlat, preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senatul României, Paul Kmen, director general adjunct, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Nicolae Bociu, preşedinte, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, vor aduce viziuni esenţiale asupra direcţiilor de dezvoltare a agriculturii româneşti.
România are un potenţial agricol imens, dar trebuie să depăşească provocările actuale. Cum putem transforma acest potenţial în valoare adăugată? Cum putem asigura siguranţa alimentară a ţării noastre? Aceste întrebări cheie vor fi abordate în cadrul conferinţei ZF Agriculture Summit 2023.
România este cel mai mare producător de porumb din UE, cel mai mare producător de floarea-soarelui, al treilea producător de soia şi al patrulea producător de grâu, dar are cel mai mare deficit extern de produse agroalimentare, pentru că nu procesează local cerealele ca să le transforme în produse de panificaţie, în ulei sau hrană pentru animale.
Procesarea locală ar mări outputul producţiei alimentare de trei ori în următorii zece ani, dacă România ar face investiţiile necesare. Exemplul unor ţări precum Olanda, Germania sau Franţa arată că la aceeaşi suprafaţă de teren exploatată, prin creşterea animalelor şi procesare, aceste state au un output mult mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO