Eveniment

Cine este vinovat ca 36.000 de nou-nascuti sunt nevaccinati?

Cine este vinovat ca 36.000 de nou-nascuti sunt nevaccinati?

Din februarie pana acum, nou-nascutii ies din spitale nevaccinati (FOTO: Shutterstock)

22.04.2010, 23:12 56

Cumpararea de la companii internationale a 1 milion de doze devaccin pentru copii impotriva tuberculozei (BCG) dupa ce productiala Institutul Cantacuzino, producatorul national din domeniu, afost sistata ridica intrebarea cum s-a ajuns la aceasta situatie sicine sunt responsabilii.

Din februarie pana acum, nou-nascutii ies din spitalenevaccinati pentru ca singurul producator care aproviziona piataromaneasca, Institutul Cantacuzino, nu mai are licenta deproductie. "De la sfarsitul lunii ianuarie nu am vaccinat circa 400de copii", a spus un medic neonatolog din Bucuresti.

Pentru obtinerea acestei licente Institutul Cantacuzino trebuiasa finalizeze investitii in noi echipamente si utilaje pana la datade 7 februarie cand a avut loc inspectia Agentiei Nationale aMedicamentului (ANM).

Inspectiile ANM se fac destul de rar, la o data stabilita, iarultima la Cantacuzino fusese in 2006. Intrebat de ce nu au fostfinalizate aceste investitii, Radu Iordachel, fostul director alInstitutului, a spus ca "era vorba de o refacere a unei structuriin care nu s-a facut mai nimic in ultimii 20 de ani", insa nu aoferit mai multe informatii in acest sens.

Ulterior, Guvernul a aprobat alocarea unei sume de 1 mil. lei(0,24 mil. euro) din fondul de rezerva pentru investitii si a foststabilita luna aprilie pentru finalizarea lucrarilor.

Saptamana trecuta, cand a expirat noul termen de realizare aacestor investitii, Cseke Atilla, ministrul sanatatii, l-a demis peRadu Iordachel, directorul Institutului Cantacuzino. Masura a fostjustificata de minister printr-un raport al ANM care arata ca liniapentru vaccin sezonier a fost finalizata, in timp ce linia pentruBCG nu.

Iordachel a spus ca nu a vazut raportul ANM si ca in ceea cepriveste liniile de productie, echipamentele au fost schimbate, darurma o perioada de testare de 10 zile. Daniel Boda, presedinteleANM, nu a putut fi contactat.

Intrebat intr-o conferinta de presa cine isi asumaresponsabilitatea pentru miile de bebelusi care nu sunt vaccinatiimpotriva TBC, Cseke a spus ca situatia este ceva mai delicata.

"Asa cum e astazi in Romania, vaccinarea cu vaccinul BCG nu semai gaseste in nicio tara europeana. Exista alte metode. Aicisituatia este mai complexa si eu am un grup de lucru pe aceastaproblema si urmeaza sa primesc de la el un raport pe vaccinul BCG",a spus Cseke, citat de Mediafax.

Ion Bazac, fostul ministru al sanatatii, nu a facut niciuncomentariu pana la inchiderea editiei. La inceputul acesteisaptamani, Geza Molnar, consilierul ministrului sanatatii, anuntaca Romania ar putea importa 1 milion de doze de vaccin BCG pentrucopii, care va fi folosit pentru vaccinarea nou-nascutilor dinultimele doua luni pana la momentul la care va fi reluataproductia.

"Luni dupa-amiaza Comitetul National de Vaccinologie din cadrulMinisterului Sanatatii s-a intrunit si a oferit o solutieministrului sanatatii. In principiu, ministrul a fost de acord cuidentificarea posibililor furnizori. Nu toate tarile utilizeazavaccinul BCG, altele il folosesc doar pentru anumite categorii decopii, in timp ce altele lucreaza ca noi. Sunt foarte putiniproducatori, agreati de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii-n.red.), cu posibilitatea de export", a spus Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO