Eveniment

Cine este cel mai bogat om de afaceri român?

Cine este cel mai bogat om de afaceri român?

Autor: Ioana David

29.10.2012, 23:41 2519

Frank Timiş şi Ioan Niculae îşi dispută supremaţia în topul celor mai bogaţi români, potrivit celor două clasamente care au fost lansate ieri, respectiv Top 300 Capital Cei Mai Bo­gaţi Români şi Top Forbes 500 Mi­liardari. Cele două clasa­men­te di­feră semnificativ atât din punctul de vedere al averilor, cât şi al lo­cului pe care se clasează fiecare "mi­lionar".

Cele mai mari averi au fost evaluate în Top 300 Capital, publica­ţie în care pe prima poziţie se află omul de afaceri Frank Timiş, a cărui avere a fost estimată la 1,7 - 1,75 mld. euro. Averea aceluiaşi om de afaceri, acţionar al companiei miniere Afri­can Minerals cu o capitalizare de 917 mil. lire sterline (la Bursa de la Lon­dra), este estimată de Forbes la 900-950 mil. euro.

Diferenţă mare există şi la eva­luarea activelor lui Ioan Niculae, pro­prie­tarul grupului InterAgro, care în cla­samentul Capital se află pe locul doi, cu o avere de 1,7 mld. euro, în timp ce în topul Forbes averea sa este sem­nificativ mai mică, de 1 - 1,1 mld. euro.

O diferenţă mare există şi în ceea ce priveşte evaluarea familiei Pă­unescu, situată pe locul 14 în topul Ca­pital (cu o avere de 400 mil. euro) şi pe locul 28 în topul Forbes (cu o avere de 110 - 120 mil. euro).

Potrivit datelor Capital, fraţii Păunescu au afaceri în media, producţia de film, dar şi în eoliene, terenuri şi căldiri de birouri (în aproape fiecare reşedinţă de judeţ), dar şi teren agricol (peste 10.000 ha).

Milionarii Capital, cei mai "bogaţi"

Cei mai bogaţi 300 de oameni de afaceri din România au o avere de 26,5 mld. euro, potrivit Top 300 Capital, în scădere cu 3 mld. euro faţă de ediţia din 2011. Mai bine de jumătate dintre aceştia au înregistrat o scădere a bogăţiei - 30 au ieşit din top, în timp ce doi antreprenori au averi de peste 1 mld. euro.

Pe ultima poziţie în Top 300 Capital se află Taşcu Caraman, cu o avere de 15 mil. euro, care are afaceri în agricultură şi zootehnie.

Antreprenorii care au mizat pe imobiliare au văzut cum averile le scad an de an, în timp ce energia verde, farma, serviciile medicale şi agricultura au majorat averile din Top 300.

Averi de 21,5 mld. euro în topul Forbes

Averile cumulate ale celor mai bogaţi 500 de oameni de afaceri români au fost evaluate de către Forbes la 21,5 mld. euro, în scădere cu 3,6 mld. euro faţă de ediţia anterioară. Statisticile Forbes arată că averea medie este de 43 mil. euro, ultimul intrat în top având o avere de 6 mil. euro - fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care are afaceri în domeniul auto şi în imobiliare.

12 oameni de afaceri au intrat în ediţia din acest an a topului din domenii precum transporturi, salubritate, IT, imobiliare sau fotbal.

Ioan Niculae este singurul antreprenor român a cărui avere trece de 1 mld. euro, în condiţiile în care locul doi, ocupat de Frank Timiş, are o avere de 900-950 mil. euro. Dinu Patriciu, care anul trecut se afla pe prima poziţie, este acum pe locul trei cu o avere estimată la 800-900 mil. euro. Patriciu a ocupat prima poziţie în top patru ani consecutiv. În prima ediţia Forbes (din 2007), cel mai bogat om de afaceri român a fost Ion Ţiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO