Eveniment

Cine a supervizat execuţia podului de la Brăila, cel mai mare pod suspendat din România?

Cine a supervizat execuţia podului de la Brăila, cel...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

06.07.2023, 16:48 1160

Podul suspendat de la Brăila, dat astăzi în folosinţă, a fost supervizat în etapa de execuţie de Italrom, o companie de proiectare care face parte din grupul Egis.

„Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila este o lucrare de referinţă pentru noi, ca ingineri, dar şi pentru România. Echipa a crescut foarte mult profesional pe parcursul acestui proiect. Pentru România, este un mare câştig în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială, unind două judeţe importante, Brăila şi Tulcea. Practic, montarea podului a durat mai puţin de un an”, a spus Lorenzo Sabini, business development director Europe al Egis şi fondator al Italrom.

Podul peste Dunăre de la Brăila a fost deschis oficial joi, pe 6 iulie 2023, în prezenţa autorităţilor naţionale şi locale din România, după o perioadă de proiectare şi execuţie de cinci ani. Cu o lungime de 1.974 de metri, Podul Brăila este cel mai mare pod suspendat din România şi al treilea cel mai mare pod suspendat din Europa.

„Structurile inginereşti emblematice precum Podul Brăila sunt exact genul de proiecte în care Egis doreşte să se implice”, a spus James Hanson, country managing director al Egis în România.

Podul Brăila este astfel punct de trecere a Dunării şi leagă oraşul Brăila, în partea de est a României, cu regiunea Tulcea, pe malul opus al fluviului. Construcţia s-a realizat printr-un contract de  proiectare şi execuţie realizat de o asociere italiano-japoneză formată din Webuild (fosta Astaldi) şi IHI Infrastructure Systems.

Italrom Inginerie Internaţională, recent achiziţionată de Egis, a contribuit la supervizarea proiectării şi execuţiei podului în cadrul unei asocieri condusă de Metroul împreună cu Sistema şi Arex, formând o echipă de ingineri români şi italieni. Serviciile de supervizare vor continua pe parcursul unei perioade de garanţie de zece ani, care începe după recepţia lucrărilor.

Egis este un jucător internaţional activ în sectoarele de consultanţă, inginerie în construcţii şi servicii de mobilitate. Compania proiectează şi operează infrastructură şi clădiri inteligente, având operaţiuni în 120 de ţări şi 18.000 de angajaţi.

Pe piaţa locală, compania este prezentă din 1996, furnizând servicii de inginerie şi consultanţă pentru proiecte-cheie de infrastructură complexe în transport – drumuri şi autostrăzi, căi ferate – dar şi în ceea ce priveşte reţelele apă, tratarea deşeurilor, mediu şi energie, dezvoltare urbană, aviaţie, ingineria clădirilor.

Grupul Egis are trei acţionari principali : Tikehau Capital (40%) prin fondul său T2 Energy Transition, Caisse des Dépôts (34%) şi managerii parteneri şi angajaţii Egis (26%) prin Egis Partenaires şi un Fond Mutual Corporativ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO