Eveniment

Chiţoiu anunţă TVA de 9% la pâine, deşi un document al Finanţelor arată că măsura nu este sustenabilă

Chiţoiu anunţă TVA de 9% la pâine, deşi un document...

Autor: Thomas Dinca

01.04.2013, 00:04 176

Doi miniştri cu influenţă ai Cabinetului Victor Ponta – ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu (PNL) şi ministrul agriculturii Daniel Constantin (PC) - susţin că TVA la pâine va fi redusă începând cu 1 iulie de la 24% la 9%, în replică la observaţiile cuprinse într-un document tehnic elaborat în bucătăria Ministerul Finanţelor care arată că nu există surse bugetare identificate care să compenseze un astfel de efort financiar.

„Orice discuţie legată de oportunitate (a reducerii TVA la pâine – n.n.) este inutilă, pentru că decizia politică a fost luată“, a afirmat ieri ministrul finanţelor, iar colegul său de la agricultură a spus: „Decizia politică de reducere a TVA la pâine va fi luată (până la finalul lui aprilie – n.n.) cu voia sau nu a unor funcţionari din Finanţe.“

Un document al Ministerului Finanţelor publicat de Mediafax arată că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi nu poate fi aplicată la acest moment.

Chiţoiu a susţinut însă că documentul citat este unul intern, iar reducerea TVA la pâine este un angajament politic al USL care va fi îndeplinit, sursele bugetare necesare putând fi asigurate printr-o îmbunătăţire a colectării la buget.

În urma apariţiei publice a documentului amintit, Ministerul Finanţelor a revenit ieri cu un comunicat de presă în care spune: „La nivelul Ministerului Finan­ţelor Publice nu există niciun astfel de document oficial semnat de ministrul finanţelor. Proiectul de reducere a TVA la pâine este de actualitate şi reprezintă una dintre priorităţile asumate de Guvern pentru acest an“.

Reducerea TVA la alimente este un proiect mai vechi al Partidului Conservator, dar guvernele trecute fie l-au amânat (deşi uneori au spus că îl spijină), fie l-au respins, motivând că nu există surse care să suplinească scăderile de venituri bugetare pe care le presupune un astfel de demers. El a fost inclus în programul de guvernare al USL, iar guvernul Ponta a încercat să convingă FMI că poate fi pus în practică. Din cele anunţate de premier la începutul anului, impactul asupra bugetului ar fi de aproximativ 200 mil. lei pe ultimele şase luni ale lui 2013. Documentul care a provocat reacţiile politice de ieri arată însă că reducerea cotei de TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ, de 635 mil. lei (0,1% din PIB) în 2013, 671 mil. lei în 2014, 707 mi. lei în 2015 şi 742 mil. lei în 2016.

Subiectul reducerii TVA nu a putut fi tranşat în negocierile cu FMI, astfel că măsura nu a mai fost inclusă în proiectul de buget pentru acest an.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO