Eveniment

Chiriţoiu: Concurenţa are susţinerea CE pentru sancţionarea companiilor petroliere anchetate din 2005

Chiriţoiu: Concurenţa are susţinerea CE pentru sancţionarea companiilor petroliere anchetate din 2005

Autor: Carol Dan

17.11.2011, 13:31 462

Comisia Europeană (CE) susţine concluziile investigaţiei declanşate în 2005 de Consiliul Concurenţei pe piaţa carburanţilor şi recomandă sancţionarea companiilor anchetate întrucât piaţa de profil românească face parte din cea europeană.

"Evident, decizia noastră, care susţine recomandările raportului, care recomandă sancţiuni, poate fi atacată de către companii în instanţă. Echipa noastră consideră că are dovezi că aceste companii au încălcat legea", a declarat joi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în conferinţa Mediafax Talks about Unfair Competition, organizată în parteneriat cu autoritatea de concurenţă.

Investigaţia derulată de Consiliul Concurenţei pe piaţa comercializării carburanţilor a fost disjunsă în două investigaţii distincte. Investigaţia finalizată se referă la o posibilă înţelegere între companiile active pe piaţa comercializării carburanţilor privind retragerea de pe piaţă a sortimententului de bezină Eco Premium, scrie Mediafax.

Consiliul Concurenţei a transmis companiilor investigate raportul primit de la Comisia Europeană, iar acestea vor avea 30 de zile pentru a pregăti un răspuns.

Instituţia a precizat, într-un comunicat, că transmiterea raportului către companiile investigate este doar o etapă în cadrul procedurii de investigaţie şi nu echivalează cu o decizie finală asupra cazului.

"Companiile au posibilitatea de a-şi susţine punctul de vedere în cadrul unei şedinţe de audiere, care va avea loc în 21 decembrie 2011. După audiere, Plenul Consiliului Concurenţei va delibera şi va lua o decizie cu privire la existenţa unei încălcări a legislaţiei concurenţei", se arată în comunicat.

Chiriţoiu a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că autoritatea pentru Concurenţă a finalizat o parte a investigaţiei, iniţiată în 2005, pe piaţa carburanţilor pentru posibile înţelegeri între companii privind stabilirea preţului de vânzare a benzinei fără plumb.

Printre companiile vizate se numără OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL.

Investigaţia pe piaţa comercializării carburanţilor a început în 2005, dar a fost reluată în 2009, când a fost schimbată echipa care lucra la acest caz.

"Orice investigaţie a Consiliului Concurenţei se finalizează cu un raport ce conţine concluziile investigaţiei. În cadrul acestui raport, echipa de investigaţie face propuneri privind posibila practică anticoncurenţială, dar decizia finală este a Plenului, după ce audiază toate părţile implicate", a declarat Chiriţoiu în comunicat.

În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Chiriţoiu afirma, în luna octombrie, că în acest an Consiliul Concurenţei şi-a propus să încheie toate investigaţiile mai vechi de trei ani, printre acestea numărându-se şi cea de pe piaţa combustibililor.

Cea mai mare sancţiune pe care o poate aplica Consiliul Concurenţei unei companii este amendarea cu 10% din cifra de afaceri.

Orice decizie a Consiliului Concurenţei poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti în 30 de zile de la comunicare, se mai arată în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO