Eveniment

CEZ acuză neînţelegeri între instituţii la Cogealac

31.08.2010, 23:10 11

Cehii de la grupul energetic ceh CEZ, care acum doi ani s-auapucat de construit cel mai mare parc eolian din Europa în douălocalităţi dobrogene, Fântânele şi Cogealac, spun că neînţelegeriledintre instituţiile statului român, care sunt implicate în procesulde avizare, creează României imaginea unui climat legislativ şi deafaceri dificil.

"Faptul că reprezentanţi ai Inspectoratul teritorial înConstrucţii Constanţa contestă legalitatea unor autorizaţii emisede către alte instituţii ale aceluiaşi stat creează Românieiimaginea unui climat legislativ şi de afaceri dificil. În contextuleconomic şi politic în care România se află în prezent, semnalultransmis prin astfel de evenimente şi situaţii contradictorii carepun în pericol o investiţie străină de 1,1 miliarde de euro, esteunul periculos pentru investitorii străini", spune CEZ.

Problemele cu care CEZ se confruntă sunt legate de construcţiacelei de-a doua părţi a parcului eolian, cea de la Cogealac. Lasfârşitul lui iulie, circa 100 de oameni, dintre care cea mai mareparte nici măcar nu erau din Cogealac, au avariat gardul deprotecţie şi au început să arunce cu pietre în zona unde sedesfăşoară lucrările de la parcul eolian. În replică, firma desecuritate care păzea şantierul CEZ a tras cinci gloanţe decauciuc, fiind rănite patru persoane. Primarul comunei, CatiHristu, a fost arestat.

Incidentul a fost primul de acest fel petrecut între o companiede talia CEZ şi comunitatea care în mod normal ar urma săbeneficieze de o investiţie de această amploare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO