Eveniment

Cele mai oportune domenii pentru investiţii în 2012

Cele mai oportune domenii pentru investiţii în 2012

Autor: Ioana Mihai-Andrei

09.01.2012, 00:03 859

"Există şanse mari ca fermierii români să producă suficient în următorii ani pentru a scădea dramatic ponderea importurilor în domeniul alimentar", spune Iustin Paraschiv, un antreprenor de 30 de ani care controlează un grup de firme a căror cifră de afaceri consolidată depăşeşte 150 de milioane de euro.

Cel mai bun domeniu pentru investiţii este, în opinia lui, agricultura, iar activităţile grupului de firme pe care le are sunt o dovadă clară, acoperind, între altele, zootehnia, culti­varea tere­nurilor, pro­ducţia de furaje. In­versarea balanţei, dinspre importuri către con­sumul din producţia internă, este însă con­diţionată de menţinerea ajutorului acordat în prezent, aşa-numitul "aju­tor de bunăstare", scrie revista Business Ma­gazin în ultimul său număr.

Potrivit publicaţiei citate, deşi nu sunt implicaţi în domeniu, şi alţi manageri sau oameni de afaceri plasează agricultura pe una dintre primele poziţii cu potenţial maxim pentru investiţii. "Importăm foarte multă carne, deci o afacere în acest domeniu ar putea avea şanse de reuşită", declară George Mucibabici, preşedintele Deloitte România. În plus, resursele de care dispune ţara noastră, alături de sprijinul oferit de Uniunea Europeană, reprezintă o garanţie a succesului proiectelor bine gândite şi implementate, completează Mucibabici. Pe lângă agricultură, Adrian Olteanu, CEO al Flanco, mai indică un domeniu, despre care crede că nu poate evolua decât pozitiv în 2012 pentru investitori, respectiv IT&C.

La capitolul investiţiilor de anvergură, cu sume consistente şi cu bătaie pe termen lung, Irina Ionescu, managing partner la The 3 BM Consulting, adaugă agri­culturii şi sectoare precum cel medical, energie ("nu neapărat regenerabilă, cât efi­cientă"), IT, mobilă (pentru export) şi auto­motive.

Dincolo de con­vulsiile macro-econo­mice, sunt domenii care atrag interes, crede şi Dragoş Dinu, managing partner al Link Re­sources, enumerând pe lângă agricultură şi IT, energie, retail online.

Ceva mai scurtă este lista de domenii ce pot atrage în 2012 cele mai mari investiţii, în opinia lui Gabriel Zbârcea, managing partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii: infrastructura rutieră, feroviară şi maritimă, energia şi agricultura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO