Eveniment

Cel mai controversat amendament la legea conversiei francilor la cursul istoric a fost scos. Update: Votul asupra legii conversiei a fost amânat pentru săptămâna viitoare

UPDATE: Votul la legea conversiei a fost amânat din lipsă de cvorum.

UPDATE: Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un amendament care prevede eliminarea pragului de îndatorare de 50% din rândul criteriilor de eligibilitate prevăzute de legea privind conversia creditelor în franci eleveţieni.

Deputatul PSD Ciprian Nica a cerut, în plenul Camerei Deputaţilor, eliminrea acestui prag care a fost aprobat la comisia juridică tot la propunerea PSD. Astfel, la dezbaterea pe articole, plenul a decis că de prevederile legiiconversiei creditelor beneficiază persoanele fizice care au calitatea de consumator şi consumatorul ale cărui credite au o valoare cumulată de maxim 250.000 de CHF la momentul la care a fost semnat contractului de credit.

Prin solicitarea făcută de PSD se elimină din rândul criteriilor de eligibilitate pragul de îndatorare de 50%.

În varianta iniţială a legii, persoanele care au luat credite în franci elveţieni ar fi putut cere conversia în lei la cursul istoric cu două condiţii: să aibă un grad de îndatorare de peste 50%, iar valoarea creditului contractat să nu depăşească 250.000 de francielveţieni, au decis luni comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

Comisiile juridică şi de buget finanţe ale Camerei Deputaţilor au dat raport de adoptare iniţiativei legislative prin care băncile sunt obligate să convertească în lei creditele luate în franci elveţieni de persoane fizice. Două dintre cele mai importante amendamente aduse legii – conversia să se facă în lei, iar cursul de schimb să fie acela din momentul semnării contractului de credit – i-au aparţinut deputatului PNL Daniel Zamfir. Ambele au fost adoptate în unanimitate de deputaţii celor două comisii.

Alte amendamente aduse de liberalul Daniel Zamfir, consiliat în această chestiune de avocatul Gheorghe Piperea, vizează ca rambursarea anticipată a creditelor luate în franci elveţieni să se facă tot în lei, conversia să se facă prin act adiţional încheiat la contractul de credit sau prin hotărâre judecătorească şi, de asemenea, conversia să se aplice şi contractelor de credit cesionate de bancă, dar şi persoanelor supuse executării silite.

În schimb, deputatul PSD Viorel Ştefan a propus două condiţii limitative ale conversiei creditelor din franci în lei. Una dintre aceste condiţii prevede ca, pentru a fi eligibil să ceară conversia, debitorul trebuie să aibă un grad de îndatorare de peste 50% din venitul net. Liberalii, în frunte cu Daniel Zamfir, dar şi UDMR s-au opus acestei propuneri, dar ea a fost adoptată cu 16 voturi pentru, 8 împotrivă şi o abţinere. Cei aproximativ 20 de cetăţeni prezenţi la lucrările comisiei şi care au credite luate în franci elveţieni şi-au manifestat nemulţumirea faţă de amendamentul propus de Viorel Ştefan şi adoptat cu voturile PSD. ''Vă mulţumim, domnule Ştefan'', au spus ei ironic.

O altă condiţie limitativă propusă de social-democratul Viorel Ştefan priveşte valoarea maximă a creditului contractat căruia să i se aplice conversia în lei. În primă instanţă, membrii comisiei au adoptat cu 17 voturi pentru şi 10 împotrivă ideea de a se impune un plafon, dar nu au reuşit să cadă de acord asupra valorii acestuia. Acelaşi Viorel Ştefan, spre nemulţumirea liberalilor şi a cetăţenilor prezenţi la lucrprile comisiilor, a propus va această conversie să se aplice doar celor care au contractat credite mai mici de 250.000 de franci elveţieni. Amendamentul a fost adoptat cu 13 voturi pentru şi 8 împotrivă.

La finalul lucrărilor comisiilor juridică şi de buget finanţe, cetăţenii prezenţi i-au înconjurat pe deputaţii PSD Cirpian Nica şi Viorel Ştefan reproşându-le condiţiile limitative de aplicare a conversiei pe care le-au adotat. În urma discuţiei cu ei, Nica a promis că va susţine marţi în plenul Camerei eliminarea condiţiei privind gradul de îndatorare de 50% din venitul net. ''Au fost două propuneri la pragul de îndatorare, de 50% şi unul fără 50%. S-a votat în comisii ăla cu 50%. Pe cale de consecinţă, celălalt, fără pragul de 50%, este considerat amendament respins şi va fi trecut în anexă la amendamentele respinse. Procedural, am zis că eu personal, o să susţin acest amendament considerat respins la plen. Să decidă plenul prin vot'', a promis Ciprian Nica.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea, artizanul amendamentelor privind conversia în lei la cursul istoric a creditelot în franci elveţieni, i-a acuzat pe social-democraţi că au preluat şi susţinut exact propunerile Guvernului privind condiţiile limitative. ''Amendamentele nu sunt ale PSD, au venit de la Guvern. Aceste amendamente au fost propuse de Guvern şi susţinute de domnul preşedinte de şedinţă (Viorel Ştefan, deputat PSD – n.r.)'', a declarat Piperea.

Raportul comisiilor juridică şi de buget finanţe urmează să intre marţi în dezbatere şi vot final în plenul Camerei Deputaţilor, care este decizională în acest caz.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.