Eveniment

Cea mai mare diferenţă de creştere a salariilor (plus 17%) faţă de inflaţie (8%) de la ultima perioadă. Salariul mediu net a crescut cu mai mult de 17% în octombrie faţă de octombrie anul trecut, până la 4.700 de lei. Inflaţia a rămas, de mult, în urmă la doar 8%

Cea mai mare diferenţă de creştere a salariilor (plus...

Autor: Ramona Cornea

14.12.2023, 09:00 525

♦ „Dacă inflaţia se va domoli în prima parte a anului viitor, creşterile salariale vor fi mult mai mici. Pe fondul incertitudinilor fiscale, angajatorii vor frâna această escaladare.” ♦ Opt din zece companii au majorat salariile angajaţilor în 2023 ♦ În fiecare lună din acest an salariul mediu net pe economie a crescut cu circa 15% - 17% comparativ cu luna corespondentă din anul precedent.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 4.700 de le net în luna octombrie a acestui an, în creştere cu 17,1% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata inflaţiei a fost de 8% în luna octombrie (a scăzut la 6,7% în noiembrie), astfel că indicele câştigului salarial real a fost de 108,4% în luna octombrie 2023 faţă de luna octombrie 2022.

De altfel, angajatorii au apăsat puternic acceleraţia creşterilor salariale în acest an, după ce rata inflaţiei a avut un impact semnificativ în puterea de cumpărare a angajaţilor lor anul trecut. Aşadar, în fiecare lună din acest an salariul mediu net pe economie a crescut cu circa 15% - 17% comparativ cu luna corespondentă din anul precedent.

„În cursul anului 2023, angajatorii au fost obligaţi să majoreze consistent şi dincolo de previziuni salariile, pentru a face faţă puseului inflaţionist care a afectat economia României. Dincolo de aceste creşteri cu două cifre, începând cu luna octombrie a intrat în plată şi noul salariu minim pe economie, după o creştere cu 30% faţă de nivelul anterior, din 2022. Fără îndoială, orice modificare atât de masivă a salariului minim are un impact direct şi pe salariul mediu”, a explicat pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO