Cea mai mare diferenţă de creştere a salariilor (plus 17%) faţă de inflaţie (8%) de la ultima perioadă. Salariul mediu net a crescut cu mai mult de 17% în octombrie faţă de octombrie anul trecut, până la 4.700 de lei. Inflaţia a rămas, de mult, în urmă la doar 8%

Autor: Ramona Cornea 14.12.2023

♦ „Dacă inflaţia se va domoli în prima parte a anului viitor, creşterile salariale vor fi mult mai mici. Pe fondul incertitudinilor fiscale, angajatorii vor frâna această escaladare.” ♦ Opt din zece companii au majorat salariile angajaţilor în 2023 ♦ În fiecare lună din acest an salariul mediu net pe economie a crescut cu circa 15% - 17% comparativ cu luna corespondentă din anul precedent.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 4.700 de le net în luna octombrie a acestui an, în creştere cu 17,1% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata inflaţiei a fost de 8% în luna octombrie (a scăzut la 6,7% în noiembrie), astfel că indicele câştigului salarial real a fost de 108,4% în luna octombrie 2023 faţă de luna octombrie 2022.

De altfel, angajatorii au apăsat puternic acceleraţia creşterilor salariale în acest an, după ce rata inflaţiei a avut un impact semnificativ în puterea de cumpărare a angajaţilor lor anul trecut. Aşadar, în fiecare lună din acest an salariul mediu net pe economie a crescut cu circa 15% - 17% comparativ cu luna corespondentă din anul precedent.

„În cursul anului 2023, angajatorii au fost obligaţi să majoreze consistent şi dincolo de previziuni salariile, pentru a face faţă puseului inflaţionist care a afectat economia României. Dincolo de aceste creşteri cu două cifre, începând cu luna octombrie a intrat în plată şi noul salariu minim pe economie, după o creştere cu 30% faţă de nivelul anterior, din 2022. Fără îndoială, orice modificare atât de masivă a salariului minim are un impact direct şi pe salariul mediu”, a explicat pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.