Eveniment

Ce spune Daniel Dăianu despre Dinu Patriciu

Ce spune Daniel Dăianu despre Dinu Patriciu

Autor: Aurelia Alexa

19.08.2014, 16:15 1360

Daniel Dăianu a spus că îl cunoştea pe Dinu Patriciu de foarte mult timp, a copilărit cu acesta şi au jucat împreună baschet la echipa liceului.

"Am fost impresionat, chiar marcat, sunt foarte trist. Eu poate că sunt mai subiectiv ca alte persoane, întrucât îl cunosc pe Dinu Patriciu de foarte mult timp. Copii fiind, am făcut sport împreună, am jucat baschet la echipa liceului. I-am preţuit talentul ca arhitect. Şi după 1989, când a intrat în viaţa publică, fie ca politician, dar şi ca o figură proeminentă a mediului de afaceri, i-am preţuit îndrăzneala. Uneori nu am fost de acord cu el. În ceea ce priveşte viziunea economică, era un liberal convins în accepţia europeană, eu fiind şi adeptul prezenţei unui sector public semnificativ în economie, dar ne-am respectat punctele de vedere, chiar dacă nu erau similare", a mai spus fostul ministru al Finanţelor.

Dinu Patriciu a murit la Londra

Daniel Dăianu a precizat că a apreciat la Dinu Patriciu vigoarea şi vivacitatea cu care s-a manifestat în spaţiul politic, amintind că a făcut parte dintr-o echipă liberală care a încercat chiar modernizarea partidului.

"Alături de el, Tăriceanu, Chiliman şi alţii, ei au reprezentat o aripă tânără, care a adus un suflu nou într-un partid care era condus de seniori, de cei care au trecut atât cât au putut prin perioada de dinainte de 1989, încercând să menţină vii tezele liberale, unii din străinătate, alţii aici, în România", a adăugat fostul ministru.

Dăianu a mai spus că Dinu Patriciu a fost un om de afaceri de o anvergură neobişnuită pentru România.

"Nu comentez acum cât a reuşit şi nu comentez neapărat metodele mai mult sau mai puţin ortodoxe, dar într-o perioadă de tranziţie s-au făcut banii în diverse feluri. El a fost totuşi un întreprinzător de anvergură, care a încercat să introducă în business-ul său metode de management moderne (...). El era un om de afaceri de o anvergură neobişnuită pentru România. Se şi spunea că el îmbină ceea ce este, hai să spunem, mioritic, cu ceea ce caracterizează un om de afaceri în spaţiul european, chiar peste Ocean, uneori lipsit complet de scrupule, dar aceasta este lumea afacerilor, ea nu este una agreabilă", a adăugat Dăianu, pentru RFI.

Daniel Dăianu a arătat că Patriciu a trebuit să aleagă la un moment dat între a face politică mare şi a face business pe scară largă, iar dacă ar fi ales prima variantă, ar fi ajuns liderul unui partid foarte puternic.

"Au coabitat două fiinţe în Dinu Patriciu şi a ales afacerile. Dacă ar fi făcut cealaltă alegere, eu cred că ar fi fost un lider de partid foarte puternic, autoritar, îi domina pe ceilalţi (...). Avea un cuvânt foarte greu de spus", a concluzionat Daniel Dăianu.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, a murit la Londra, acesta suferind de mai mulţi ani de cancer. În decembrie 2012, Dinu Patriciu fusese supus unui transplant de ficat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO