Eveniment

Ce businessuri lasă în urmă Sorin Ţerbea, omul de afaceri dispărut în accidentul de elicopter din Mureş

Cea mai productivă afacere deţinută de Ţerbea este Salubriserv SA, una dintre cele mai mari companii de salubritate din ţară. Foto Alexandru Hojda

Cea mai productivă afacere deţinută de Ţerbea este Salubriserv SA, una dintre cele mai mari companii de salubritate din ţară. Foto Alexandru Hojda

Autor: Radu Bostan

30.07.2013, 22:03 7248

Sorin Ţerbea, un om de afaceri mureşean, a murit luni-seară, alături de patru alte persoane, într-un accident de elicopter în zona lacului Tăureni din judeţul Mureş. Numele lui Ţerbea se leagă de afaceri din salubrizare, construcţii şi transporturi, dar şi de un dosar la DNA în care a fost anchetat pentru mită.

Cea mai productivă afacere deţinută de Ţerbea este Salubriserv SA, una dintre cele mai mari companii de salubritate din ţară, cu afaceri de 7,6 mil. euro şi un profit net de 97.000 euro anul trecut. Salubriserv are în concesiune serviciul de colectare a deşeurilor şi deszăpezire în Târgu-Mureş, în baza unui contract pe opt ani semnat în 2008. Compania se mai ocupă şi de întreţinerea pe timp de iarnă a unei părţi din drumurile din judeţul Braşov, prin contracte cu valabilitatea până în anul 2016, cât şi de salubrizarea unor comune din judeţul Harghita.

Ţerbea a devenit în 2005 proprietarul fabricii de mănuşi din piele Manpel, o societate înfiinţată în 1925, a cărei producţie era vândută în special pe pieţele din vestul şi estul Europei. Ţerbea a cheltuit însă 5,5 milioane de euro pentru a transforma clădirea fabricii într-un hotel de patru stele numit President, în incinta căruia a deschis ulterior şi un centru de agrement acvatic dotat cu piscine, jacuzzi şi saună. Compania Manadas Prod SRL, care administrează complexul hotelier, a avut anul trecut afaceri de 8,3 milioane de lei şi pierderi de 538.000 lei.

Omul de afaceri mai deţinea compania de transport rutier Georgia Group Spedition şi firmele de construcţii Eurobet Construct şi Salconstruct. Niciuna din cele trei nu şi-a depus bilanţul pe 2012 la Ministerul de Finanţe, dar în anii anteriori toate înregistraseră cifre de afaceri nule.

Dincolo de afaceri, Ţerbea era cunoscut ca un fan al sportului, fiind finanţatorul unor echipe mureşene de fotbal şi fotbal în sală. În 2011, el a fost anchetat de DNA într-un dosar de mită, fiind acuzat că a dat 19.000 euro pentru ca un meci al echipei FCM Târgu-Mureş să fie arbitrat de persoane agreate de formaţia mureşeană. Toţi inculpaţii au fost achitaţi ulterior.

Omul de afaceri mai fusese în conflict cu legea în 1999, când a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru înmatriculare falsă de automobile. Ţerbea a fost însă graţiat la vremea respectivă de preşedintele Emil Constantinescu.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO