Eveniment

Carpatica Invest şi Swiss Capital au depus singura ofertă pentru intermedierea listării Tarom

Carpatica Invest şi Swiss Capital au depus singura ofertă pentru intermedierea listării Tarom

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

18.10.2011, 00:05 460

Consorţiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest şi Swiss Capital, fostă KBC Securities România, a depus singura ofertă pentru intermedierea listării unui pachet de 20% din acţiunile companiei Tarom, au declarat surse din piaţa de capital.

Ofertele au putut fi depuse până luni, la ora 16:00, iar oferta Carpatica Invest şi Swiss Capital va fi deschisă azi, la ora 10:00.

Carpatica Invest este firma de brokeraj a Băncii Carpatica şi se plasează pe locul 9 în topul brokerilor de la BVB după primele nouă luni, în timp ce Swiss Capital este cel mai activ intermediar de pe piaţa de la Bucureşti. Carpatica Invest a intermediat în primele nouă luni 637 mil. lei (3,35% cotă de piaţă), iar Swiss Capital are un rulaj de 4,36 mld. lei (22,96% cotă de piaţă).

Operaţiunea de la Tarom este a doua ofertă din acest an la care statul primeşte doar o singură propunere din partea brokerilor interesaţi de intermediere, după Transelectrica (TEL). Oferta de aici va fi intermediată de consorţiul BCR, Intercapital Invest şi Swiss Capital.

Principalul motiv pentru care statul nu a primit la Tarom şi alte oferte din partea brokerilor este suportarea costu­rilor de către intermediar şi recuperarea acestora din comisionul pe care îl înca­sează doar dacă acţiunile sunt vân­dute.

Un alt impediment este reprezentat de pierderile înregistrate de Tarom, care fac astfel oferta mai puţin atractivă pentru investitori. Potrivit datelor Ministerului Finan­ţelor, Tarom a consemnat pier­deri între anii 2008 şi 2010, care au crescut de la an la an şi totalizează 573,6 mil. lei.

Ultimul an când operatorul de trans­port aerian a obţinut un rezultat pozitiv a fost anul 2007, când profitul a fost de 72,7 mil. lei.

Toate guvernele şi-au propus să privatizeze Tarom, dar numirile politice în management au făcut ca acest proces să bată pasul pe loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO