Eveniment

Capitala, un oraş în care să munceşti, nu neapărat să locuieşti

Autor: Andreea Neferu

23.11.2010, 23:10 20

Bucureştiul este un oraş unde merită să munceşti, pentru căexistă oportunităţi de lucru şi salarii mai mari şi pentru căprezintă, alături de oraşele mari, un accentuat potenţial dedezvoltare economică, în timp ce oraşele mici şi mijlocii suntlocuri care oferă o calitate mai bună a vieţii.

Managerii locali consideră că deşi Bucureştiul are lacune dinperspectiva calităţii vieţii, rămâne polul economic, dar şicultural al ţării, şi din acest motiv nu ar lua în calculposibilitatea de a se muta într-un centru urban mai mic.

"Am constatat că oraşele de mărime medie din România sunt maipuţin stresante ca şi mod de viaţă, mai puţin poluate. Bucureştiulnu reuşeşte să ofere condiţii foarte bune de viaţă din punct devedere calitativ, însă rămâne important ca loc unde poţi lucra şiunde există oportunităţi pe plan extraprofesional, social (cultură,artă, nightlife etc.). Tocmai din acest motiv, nu m-aş muta într-unoraş mai mic", consideră Marius Ghenea, preşedintele FiTDistribution, cu activităţi de distribuţie IT şi comerţ online.Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi Mircea Vladu, proprietarulagenţiei de turism Prestige Tours: "În Bucureşti găseşti de lucruşi există şi cele mai mari salarii din ţară (salariul mediu net înCapitală este de circa 385 de euro, faţă de media naţională de 320de euro, potrivit estimărilor firmelor de recrutare - n.red.). Înschimb, în oraşele mici, calitatea vieţii este mai bună, însăsalariile sunt mai mici. Eu prefer Bucureştiul şi oraşele foartemari în general, mă simt bine aici chiar dacă există şi minusuri pealte planuri".

Potrivit unui studiu privind calitatea vieţii în oraşele dinţara noastră, realizat de compania de cercetare GfK pentru PhilipsRomânia, 47% dintre respondenţii bucureşteni percep Capitala ca peun oraş care le oferă oportunităţi de dezvoltare profesională.

Ponderea scade în relaţie directă cu mărimea localităţilor,astfel că oraşele mari sunt considerate satisfăcătoare din acestpunct de vedere de 32% dintre locuitorii lor, faţă de 14% în cazuloraşelor mici şi mijlocii. La polul opus, Bucureştiul este văzut dedoar 25% dintre respondenţi drept un loc unde să locuieşti, faţă de43% în cazul oraşelor mari. Cu alte cuvinte, doar în oraşele mariexistă un echilibru real între a munci şi a locui. Patru din zeceromâni din mediul urban au migrat în oraşul în care locuiesc saumuncesc în momentul de faţă, motivele cele mai frecvente pentruaceastă relocare fiind studiile, apropierea de prieteni şi/saufamilie sau căutarea unui loc de muncă mai bun.

"În mediul global actual atât de competitiv, se preconizează căpopulaţia urbană a lumii va creşte la 4 miliarde până în 2020, ceeace va pune mai multe presiuni asupra oraşelor care deja sestrăduiesc să facă faţă numărului actual de locuitori", a declaratIlona Ciauşoiu, country manager al Philips România.

Factorul cel mai important pentru ca un oraş să fie atractiveste costul vieţii, consideră 45% dintre respondenţii studiuluiprivind calitatea vieţii în oraşele din România.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 709 respondenţi, cu oeroare maximă de ±3,68%, potrivit studiului GfK.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO