Capitala, un oraş în care să munceşti, nu neapărat să locuieşti

Autor: Andreea Neferu 23.11.2010

Bucureştiul este un oraş unde merită să munceşti, pentru că există oportunităţi de lucru şi salarii mai mari şi pentru că prezintă, alături de oraşele mari, un accentuat potenţial de dezvoltare economică, în timp ce oraşele mici şi mijlocii sunt locuri care oferă o calitate mai bună a vieţii.

Managerii locali consideră că deşi Bucureştiul are lacune din perspectiva calităţii vieţii, rămâne polul economic, dar şi cultural al ţării, şi din acest motiv nu ar lua în calcul posibilitatea de a se muta într-un centru urban mai mic.

"Am constatat că oraşele de mărime medie din România sunt mai puţin stresante ca şi mod de viaţă, mai puţin poluate. Bucureştiul nu reuşeşte să ofere condiţii foarte bune de viaţă din punct de vedere calitativ, însă rămâne important ca loc unde poţi lucra şi unde există oportunităţi pe plan extraprofesional, social (cultură, artă, nightlife etc.). Tocmai din acest motiv, nu m-aş muta într-un oraş mai mic", consideră Marius Ghenea, preşedintele FiT Distribution, cu activităţi de distribuţie IT şi comerţ online. Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi Mircea Vladu, proprietarul agenţiei de turism Prestige Tours: "În Bucureşti găseşti de lucru şi există şi cele mai mari salarii din ţară (salariul mediu net în Capitală este de circa 385 de euro, faţă de media naţională de 320 de euro, potrivit estimărilor firmelor de recrutare - n.red.). În schimb, în oraşele mici, calitatea vieţii este mai bună, însă salariile sunt mai mici. Eu prefer Bucureştiul şi oraşele foarte mari în general, mă simt bine aici chiar dacă există şi minusuri pe alte planuri".

Potrivit unui studiu privind calitatea vieţii în oraşele din ţara noastră, realizat de compania de cercetare GfK pentru Philips România, 47% dintre respondenţii bucureşteni percep Capitala ca pe un oraş care le oferă oportunităţi de dezvoltare profesională.

Ponderea scade în relaţie directă cu mărimea localităţilor, astfel că oraşele mari sunt considerate satisfăcătoare din acest punct de vedere de 32% dintre locuitorii lor, faţă de 14% în cazul oraşelor mici şi mijlocii. La polul opus, Bucureştiul este văzut de doar 25% dintre respondenţi drept un loc unde să locuieşti, faţă de 43% în cazul oraşelor mari. Cu alte cuvinte, doar în oraşele mari există un echilibru real între a munci şi a locui. Patru din zece români din mediul urban au migrat în oraşul în care locuiesc sau muncesc în momentul de faţă, motivele cele mai frecvente pentru această relocare fiind studiile, apropierea de prieteni şi/sau familie sau căutarea unui loc de muncă mai bun.

"În mediul global actual atât de competitiv, se preconizează că populaţia urbană a lumii va creşte la 4 miliarde până în 2020, ceea ce va pune mai multe presiuni asupra oraşelor care deja se străduiesc să facă faţă numărului actual de locuitori", a declarat Ilona Ciauşoiu, country manager al Philips România.

Factorul cel mai important pentru ca un oraş să fie atractiv este costul vieţii, consideră 45% dintre respondenţii studiului privind calitatea vieţii în oraşele din România.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 709 respondenţi, cu o eroare maximă de ±3,68%, potrivit studiului GfK.