Eveniment

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti“. Peste 70% dintre elevii din Bucureşti merg la şcoală în schimburi

 Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în...

Autor: Ramona Cornea

01.02.2024, 00:06 462

Întrebările despre câte şcoli au ore de 40 de minute şi pauze de cinci minute rămân fără răspuns Doar 37.000 de elevi din 75 de şcoli din Capitală au „privilegiul” de a învăţa într-un singur schimb În total, în Bucureşti erau circa 259.000 de elevi în anul şcolar trecut, iar dacă această valoare s-a păstrat şi în acest an şcolar, ar însemna că aproape 70% dintre ei învaţă acum în două schimburi.

Aproape 180.000 de elevi din 199 de şcoli din Bucureşti învaţă în două schimburi în prezent, arată datele de la Inspectoratul Şcolar al Muni­cipiului Bucureşti (IŞMB), trans­mise la solicitarea Ziarului Financiar.

Numărul total de elevi înscrişi în învăţământul preuniversitar din Bucureşti erau de circa 259.000 de elevi în anul şcolar trecut, iar dacă această valoare s-a păstrat şi în acest an şcolar, ar însemna că aproape 70% dintre elevii din Capitală învaţă acum în două schimburi. Doar 37.000 de elevi din Capitală învaţă acum într-un singur schimb.

„La nivelul Munici­piului Bucureşti, 75 unităţi de învăţământ preuni­versitar, îşi desfăşoară cursurile într-un schimb. În aceste unităţi de învăţământ sunt înma­triculaţi 37.047 de elevi”, au transmis reprezentanţii IŞMB pentru ZF.

Este foarte posibil ca unii dintre aceşti elevi trecuţi de autorităţi în categoria celor care învaţă în două schimburi să aibă un program care s-ar încadra cu uşurinţă în şcoala în trei schimburi.  Conceptul de şcoală în trei schimburi nu este definit nicăieri în lege, însă pentru Ziarul Financiar un astfel de sistem presupune existenţa unor şcoli în care elevii intră la cursuri de la ore diferite, dar mai ales în care nu se respectă durata orei şi a pauzei prevăzute de lege: 45 de minute oră, 15 minute pauză în cazul învăţă­mântului primar şi 50 de minute ora şi 10 minute pauza la gimnaziu.

Un exemplu de instituţie de învăţământ care organizează cursuri de 40 de minute şi pauze de cinci minute este în sectorul 6, cel al fostei Şcoli nr. 164, actuala Sf. Calinic de la Cernica. Aici orele şi pauzele 40, respectiv cinci minute indiferent de nivelul de învăţământ. Întrebaţi despre cazul acestei şcolii, reprezentanţii ISMB răspuns următoarele: 

„Conform informării Şcolii Gimnaziale „Calinic de la Cernica", activitatea didactică se desfăşoară în două schimburi, schimbul al doilea începând diferenţiat în funcţie de programul claselor care învaţă de dimineaţa, după următorul program: de al ora 8.00 clasa pregătitoare A, pregătitoare B, pregătitoare C şi clasele a VIII-a;  de la ora 11.50 clasele primare (I-IV) şi pregătitoare D, - de la ora 13.25 clasele gimnaziale (V-VII).“

 Menţionăm faptul că, modalitate de desfăşurare a orelor de curs a fost stabilită în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.”

 Întrebările despre câte şcoli au ore de 40 de minute rămân fără răspuns.

Un alt exemplu este Şcoala Gimnazială ”I.G Duca” din Sectorul 5, unde elevii au ora de 45 de minute şi pauza de cinci minute, indiferent de ciclul de învăţământ. Şcoala este în renovare, elevii învaţă în două schimburi, dar învaţă în clădirile ce ţin de trei şcoli. De asemenea, există şcoli care prezintă programul cu „schimbul 1 - nivel primar şi schimbul 2 pentru nivel primar şi un alt schimbul 2 pentru gimnaziu”, adică susţin că elevii învaţă în doar două schimburi.

Un răspuns al ISMB arată că în Capitală sunt şapte şcoli care organizează cursuri în trei schimburi, iar numărul elevilor care învaţă astfel este de aproape 10.000 de persoane, mai exact de 9.647 de copii. ISMB a trimis lista cu şcolile în care elevii învaţă în trei schimburi, dar din toate informaţiile pe care le-am am strâns în această campanie reiese că din listă lipsesc şcoli despre care părinţii au scris că elevii învaţă cu ore de 40 de minute şi pauze inexistente. Acum, a apărut termenul de învăţâmânt în „două schimburi diferenţiat”, un mod de a cosmetiza şcoala în trei schimburi.

Datele din ultimul raport al ISMB despre situaţia învăţământului din Bucureşti arată că, în total, sunt 427 de unităţi de învăţământ în Capitală, dintre care 169 şcoli gimnaziale, 101 licee şi 5 şcoli profesionale. Numărul de elevi din anul şcolar 2022-2023 a fost de 258.906 de persoane, dintre care 76.043 în învăţământul primar, 66.266 în învăţământul gimnazial şi 66.266 în cel liceal.

Ziarul Financiar a pornit campania „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti” la începutul lunii ianuarie, campanie care cuprinde, printre altele, cazurile mai multor şcoli din Capitală care nu respectă programul legal de ore de curs şi pauze al elevilor şi al profesorilor.

Şcoala Sf. Calinic de la Cernica (fostă 164) din sectorul 6, Şcoala nr. 195 Hamburg din sectorul 3, Şcoala Gimnazială nr. 280 din sectorul 5 sau Şcoala Gimnazială nr. 49 din sectorul 2 sunt câteva dintre aceste exemple despre care Ziarul Financiar a scris în ultimele trei săptămâni. Până acum însă, Ministerul Educaţiei nu a avut nicio reacţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO