Eveniment

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti“. Primarii deschid puşculiţa cu două luni înainte de alegeri. Clotilde Armand, primarul sectorului 1, anunţă planuri de extindere pentru mai multe unităţi de învăţământ din sector

Recent, Primăria Sectorului 1 a transmis către ZF că a scăpat de „calvarul” şcolii în trei schimburi cu investiţii în construcţii modulare şi spaţii suplimentare în alte clădiri puse la dispoziţie elevilor.

Recent, Primăria Sectorului 1 a transmis către ZF că a scăpat de „calvarul” şcolii în trei schimburi cu investiţii în construcţii modulare şi spaţii suplimentare în alte clădiri puse la dispoziţie elevilor.

Autor: Alexandra Matei

12.04.2024, 00:07 560

Primăria Sectorului 1 vrea să extindă mai multe şcoli din sector, printre care se numără şi Colegiul German „Goethe” şi Şcoala Gimnazială „Herăstrău” şi are în plan să construiască şi o grădiniţă nouă ♦ Clotilde Armand spune că în sectorul 1 s-a renunţat la învăţatul în trei schimburi, însă, conform datelor strânse de ZF în campania „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti”, elevii de la patru şcoli din sector încă au ore şi pauze mai scurte decât prevede legea.

În sectorul 1 se simte febra campaniei electorale, care se traduce prin alocarea de fonduri pentru educaţie şi demararea unor planuri ale primăriei pentru extinderea unităţilor de învăţământ, toate acestea având loc cu nu mai puţin de două luni înainte de alegeri.

Clotilde Armand a convocat joi, 11 a­pri­lie, o şedinţă a Consiliului Local Sector 1, în timpul căreia au fost introduse pentru dezbatere şi aprobare noi proiecte prin care „este încurajată performanţa în educaţie şi este pregătit terenul pentru noi investiţii în infrastructura şcolară”, după cum anunţă primăria de sector.

ZF a trimis către toate primăriile de sector o serie de întrebări legate de şcolile cu risc seismic. Primăria Sectorului 1 este singura care a răspuns până acum, dar în răspunsurile primite, biroul de presă a introdus şi informaţii legate de planurile anunţate acum de noul primar.

Astfel, Clotilde Armand a propus un proiect pentru acordarea de noi burse de merit şi de performanţă olimpică. Elevii din sectorul 1 care au obţinut premii la olimpiadele şi concursurile internaţionale ar putea primi burse de excelenţă olimpică lunare cuprinse între 1.000 lei şi 3.000 lei, în timp ce elevii care au ocupat locurile II şi III la concursurile naţionale ar putea primi burse de merit de 450 lei/lună şi, respectiv, 550 lei/lună.

„Plătim din bugetul local aceste burse, deoarece acestea nu mai erau finanţate, din acest an, de Ministerul Educaţiei, care premiază doar locul I”, a subliniat primarul.

Anul şcolar a început însă în septembrie 2023 şi se încheie fix peste două luni, atunci când au loc şi alegerile. Nu este clar de ce aceste burse speciale plătite de la bugetul local au fost propuse de primar în luna aprilie.

O altă bursă pe care primăria de sector vrea să o ofere elevilor este dedicată copiilor din clasele I-IV care au reşedinţa sau domiciliul în sectorul 1 şi sunt înscrişi la şcolile din sector, transmite primăria. Acestea vor avea valoarea de 100 lei/lună.

Primăria nu precizează însă pentru cât timp va acorda aceste burse şi nici dacă ele se termină odată cu anul şcolar.

În aceeaşi şedinţă, Clotilde Armand şi-a exprimat interesul pentru a extinde şi a dezvolta infrastructura şcolară din sectorul 1 şi a venit cu câteva propuneri de proiecte în acest sens. Unul dintre ele vizează extinderea Colegiului German „Goethe”. Primarul sectorului 1 vrea să cumpere de la KPMG o clădire şi un teren, deţinute în trecut de Astra Asigurari, ca să extindă colegiul german. Clădirea de birouri este situată pe strada Ion Slătineanu, nr. 12, iar terenul care se vinde împreună cu ea se află pe strada Crăciun nr. 29, ambele fiind foarte aproape de Colegiul German „Goethe”.

Preţul clădirii şi al terenului se ridică la 14 mil. lei, potrivit unui anunţ de pe un site de licitaţii.

Primăria are în plan, de asemenea, şi un proiect prin care cere acordul Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru declanşarea procedurii de expropriere a unui imobil situat în strada Mircea Vulcănescu nr. 102, în vederea construirii unei grădiniţe de stat, precum şi pentru declanşarea unor proceduri de dezmembrare cadastrală pentru a putea extinde Şcoala Gimnazială „Herăstrău”.

Conform datelor adunate de ZF în campania „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti”, în sectorul 1 al Capitalei sunt în prezent patru şcoli care au programul orelor şi al pauzelor mai scurt decât prevede legea. Şcoala Gimnazială „I. H. Rădulescu”, Colegiul Naţional „Ion Neculce”, Şcoala Gimnazială „Geo Bogza” şi Şcoala Gimnazială nr. 179 încă au ore de 40-45 de minute şi pauze de cinci minute.

La aceste şcoli, chiar dacă programul nu este organizat în trei schimburi, aşa cum susţine primăria, elevii pierd un număr important de ore. Într-un an şcolar, un elev cu un program scurtat, potrivit calculelor ZF, pierde circa 180 de ore de predare şi 80 de ore de pauză.

Recent, Primăria Sectorului 1 a transmis către ZF că a scăpat de „calvarul” şcolii în trei schimburi cu investiţii în construcţii modulare şi spaţii suplimentare în alte clădiri puse la dispoziţie elevilor. Astfel de investiţii au fost realizate la Co­legiul Naţional de Muzică George Enescu, Şcoala Gimnazială Herăstrău, Şcoa­la Gimnazială Pia Brătianu şi la  Şcoala Gim­nazială nr. 179, transmitea primăria la finalul lunii ianuarie.

La Şcoala Gimnazială nr. 179 a fost suplimentat spaţiul cu 200 de locuri printr-o construcţie modulară, în timp ce elevii de la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” merg la orele de repetiţii într-o altă  clădire, pe Bulevardul Poligrafiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO