Eveniment

Bucurestiul are nevoie de investitii de un miliard de euro pentru a nu ramane in bezna varav

Bucurestiul are nevoie de investitii de un miliard de euro pentru a nu ramane in bezna varav

Click pentru imaginea intreaga

27.03.2008, 17:40 14

Dezvoltarea sectorului imobiliar, precum si investitiile bucurestenilor in aparate consumatoare de energie electrica, asa cum sunt cele de aer conditionat, suprasolicita reteaua invechita a Capitalei, ceea ce determina pene de curent dese.
"Vom avea astfel de probleme si in vara aceasta. Timpul scurt si lipsa de fonduri nu ne-a permis sa facem toate investitiile necesare. Necesarul de investitii se ridica la peste un miliard de euro in urmatorii patru-cinci ani, altfel riscam sa ne apropiem de punctul critic", a declarat Serban Tudor, directorul tehnic al Electrica.
O mare parte din aceste fonduri vor veni din banii pe care italienii de la Enel ii vor plati pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni al Electrica Muntenia Sud, compania care alimenteaza cu energie Bucurestiul. Italienii au castigat contractul in urma cu doi ani, valoarea tranzactiei fiind de 820 mil. euro. Potrivit reprezentantului Electrica, in unele perioade, cum este cea de vara, consumul de energie creste cu pana la 50% in anumite zone, spre deosebire de alte regiuni ale tarii, unde se inregistreaza o rata de crestere a consumului de doar 3%-4%.
El a adaugat ca la vara sunt asteptate probleme privind alimentarea cu energie, la fel ca anul trecut, in special in centrul Bucurestiului, dar si in zone precum Ghencea, Ilfov, Militari, Pantelimon, Voluntari sau Colentina.
Anul trecut s-a inregistrat un consum record de energie electrica, Hidroelectrica, cel mai ieftin producator local, nu a mai exportat energie pentru a asigura alimentarea pietei locale, iar majoritatea companiilor de distributie au inregistrat vanzari record.
"Pentru Bucuresti ar trebui dublata reteaua. Totodata, ar trebui construite 3-4 statii subterane a caror valoare poate ajunge si pana la 10 mil. euro pe unitate. Le-am prezentat acest plan celor de la Enel, dar nu s-au aratat prea interesati, spunand ca mai analizeaza propunerea noastra", spune Tudor, care a precizat ca investitiile Electrica in reteaua bucuresteana se ridica la circa 80 mil. euro anual.
O alta problema care duce la incarcarea retelei este reprezentata de racordarile ilegale. Potrivit reprezentantului Electrica, furturile de electricitate din retele in Voluntari si in Pantelimon, care numara sute de cazuri, se ridica la "milioane de lei".
Tudor a mai precizat ca grupul italian Enel va prelua cu drepturi depline Electrica Muntenia Sud in luna mai sau cel tarziu la finele lunii iunie, moment in care compania va avea deja un management italian, iar pana la 30 aprilie trebuie sa plateasca aproape 400 mil. euro pentru pachetul majoritar de 51%. Enel va plati direct statului 394,8 mil. euro pentru 51% din actiunile Electrica Muntenia Sud si va efectua o majorare de capital in urma careia va detine 67,5% din companie, prin subscrierea de noi actiuni, in suma de 425,2 mil. euro.
In ceea ce priveste cota de piata a Electrica Muntenia Sud pentru consumatorii finali, aceasta a scazut usor anul trecut, ajungand la un nivel de 10%, comparativ cu valoarea de 11,2% inregistrata in 2006. Practic, anul trecut cota de piata a Muntenia Sud a fost apropiata de cea a Alro care a avut un nivel de 9%, fata de nivelul de 0,2% consemnat in 2006. Primii cinci furnizori de energie electrica au fost Energy Holding cu o cota de 10%, Enel Energie cu 10%, Electrica Muntenia Sud cu 10%, CEZ Vanzare cu 9%, Alro cu 9%, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO