Eveniment

Briefingul zilei de 23 octombrie 2023

Briefingul zilei de 23 octombrie 2023
24.10.2023, 00:05 167

» Salariile profesorilor, încă în discuţii

Premierul Marcel Ciolacu (foto) a continuat astăzi consultările cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie despre salarizarea din sistemul de învăţământ. În cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria au fost analizate şi agreate soluţiile legislative pentru eliminarea inechităţilor salariale, a transmis Guvernul într-un comunicat de presă. La ieşirea de la întâlnire, liderii sindicali au vorbit şi despre legea salarizării, lege care ar cuprinde şi creşterile salariale ale profesorilor.

„Încă se fac calcule. Legea salarizării nu se face în 2023, se ştie treaba asta, trebuie să găsim soluţii pentru educaţie de la 1 ianuarie. Încă nu avem soluţii clare”, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI.

 

» UE va cere „pauză umanitară” în războiul Israel-Hamas

Liderii Uniunii Europene vor cere o „pauză umanitară” în războiul Israel-Hamas, astfel încât ajutorul pentru palestinienii din Gaza să poată ajunge în siguranţă la cei care au nevoie, scrie în proiectul care va fi dezbătut în summit-ul UE de săptămâna aceasta, potrivit Reuters. Liderii celor 27 de ţări care alcătuiesc Uniunea Europeană se vor întâlni joi şi vineri la Bruxelles, iar situaţia din Orientul Mijlociu va fi pe primul loc pe agenda întâlnirii. „Consiliul European sprijină apelul ONU pentru o pauză umanitară pentru a permite accesul umanitar în siguranţă şi ajutorul pentru a ajunge la cei care au nevoie”, se arată în documentul care va fi analizat în timpul summitului.

 

» În România sunt peste 23.500 de deţinuţi, din care 8.500 muncesc sau urmează cursuri

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a spus că în prezent există 23.555 de deţinuţi, din care 6.000 muncesc şi 2.500 urmează cursuri şcolare. „În 2012 rata de recidivă era de 45,78%, iar în martie 2023 era de 36,75%. Este cea mai scăută rată de recidivă din ultimii 14 ani”, spune Gorghiu. Din totalul deţinuţilor, aproximativ 4,45% sunt femei. Ministrul a amintit şi despre noile penitenciare care vor fi construite în judeţele Buzău şi Prahova, dar şi despre investiţiile în noi locuri de detenţie care se fac în colaborare cu Agenţia Naţională de Investiţii. 

 

» Preţul petrolului coboară 

Preţul petrolului a scăzut, urmărind pierderile de pe pieţele bursiere, în timp ce Israelul continuă să amâne invazia terestră din Gaza, pe fondul eforturilor diplomatice de a asigura eliberarea mai multor ostatici, raportează Bloomberg. Referinţa globală Brent a scăzut sub 92 de dolari pe baril, iar West Texas Intermediate s-a tranzacţionat aproape de 87 de dolari, după două săptămâni consecutive de creşteri. 

 

» Curtea de Conturi, audit la Ministerul Sănătăţii

Curtea de Conturi a publicat luni rezultatele unei acţiuni de audit desfăşurate la Ministerul Sănătăţii cu privire la gestionarea resurselor de medicamente în perioada pandemiei. Unele planuri de acţiune au fost întreprinse cu întârziere, este una dintre concluzii. De asemenea, centrele de evaluare Covid-19 au fost create cu întârziere faţă de debutul pandemiei, ceea ce a condus la suprasolicitarea unităţilor medicale spitaliceşti.

 

» Fonduri europene pentru dotarea a patru spitale cu aparatură pentru tratarea cancerului

Ministrul Dezvoltării Adrian Veştea şi Daniel-Claudiu Maliţa, managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, au semnat, luni, contractul de finanţare pentru un proiect - finanţat prin Programul Interreg IPA România - Serbia 2021-2027, în valoare de 4.999.311 de euro, ce îşi propune să doteze patru spitale din România şi Serbia cu echipamente medicale de ultimă generaţie pentru a detecta şi trata eficient cancerul. Este vorba de Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, Centrul de îngrijire medicală Kladovo şi Centrul de îngrijire medicală Veliko Gradişte.

 

» Institut israelian: Hezbollah are până la 200.000 de rachete

Gruparea militantă Hezbollah cu sediul în Liban are până la 200.000 de rachete şi până la 100.000 de luptători, anunţă Institutul pentru Studii de Securitate Naţională (INSS). „Aceasta (Hezbollah) este format din soldaţi obişnuiţi şi în rezervă, se estimează că ar fi între 50.000 şi 100.000 de luptători”, se arată în document. Raportul INSS mai susţine că stocul de arme este asigurat de Iran. Totuşi, grupul primeşte sprijin extern” şi din partea activiştilor şiiţi, inclusiv a celor din Afganistan, Pakistan, Siria şi Irak, a precizat INSS.

 

» Turcia trimite în Egipt două avioane cu ajutoare pentru Gaza

Turcia a trimis luni două avioane cargo în Egipt care au transportat echipamente medicale şi provizii pentru Gaza, a declarat ministrul sănătăţii din Turcia, Fahrettin Koca.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO