Auto

Briefingul zilei de 19 octombrie 2023

Briefingul zilei de 19 octombrie 2023
20.10.2023, 00:06 125

» Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea pensiilor speciale

Propunerea legislativă a fost reexaminată de către Parlament, ca urmare a deciziei CCR de a pune în acord proiectul cu decizia de neconstituţionalitate.

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”, potrivit proiectului aprobat.

 

» Egiptul va permite camioanelor cu ajutor umanitar să intre în Gaza

Egiptul a fost de acord să permită camioanelor cu ajutoare să intre în Fâşia Gaza, pe măsură ce furia creşte la nivel global faţă de asediul Israelului asupra enclavei, ca răspuns la atacurile brutale coordonate ale Hamas de acum aproape două săptămâni. Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că omologul său egiptean Abdel Fattah el-Sisi a fost de acord să deschidă punctul de trecere Rafah în Gaza pentru ajutor umanitar. Până la 20 de camioane dintr-un convoi de ajutor care aşteaptă zile întregi la poarta de frontieră închisă vor primi permisiunea de a intra în Gaza.

 

» Numărul locurilor de muncă part-time scoase pe piaţă în acest an a crescut cu 10%

Peste 62.000 de locuri de muncă part-time au fost scoase în piaţă de la începutul anului şi până acum. Numărul este cu 10% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, asta deşi joburile cu jumătate de normă continuă să fie impozitate la nivelul salariului minim pe economie, potrivit platformei de recrutare eJobs. Domeniile care au avut cele mai multe poziţii part-time deschise au fost retail, entertainment, servicii, advertising / marketing / PR, turism, industria alimentară, asigurări şi call-center / BPO.

 

» Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în creştere

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele opt luni ale anului, faţă de perioada similară din 2022, atât ca serie brută cu 14,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 16,2%. Per total, în august 2023, comparativ cu luna iulie 2023, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută a înregistrat o scădere cu 6,0%.

 

» Miniştrii de interne din UE discută despre riscurile generate de conflictul dintre Israel şi Hamas

Miniştrii de interne din UE s-au întâlnit, joi, pentru a discuta despre îmbunătăţirea securităţii în blocul comunitar după atacurile din Franţa şi Belgia, precum şi despre îngrijorările legate de posibilitatea ca războiul dintre Israel şi Hamas să forţeze deplasări masive de persoane, scrie Reuters. Unii membri ai UE au cerut deja graniţe mai stricte, mai multe repatrieri de străini şi noi acorduri cu statele africane pentru a ţine refugiaţii şi migranţii departe de Europa, de când un tunisian care nu a reuşit să obţină azil a ucis luni două persoane la Bruxelles.

 

»  ANCOM: Investiţii în creştere cu aproape 30% în sectorul poştal din România în 2022

Firmele din piaţa serviciilor poştale au investit, în 2022, 360 mil. lei, adică 8% din veniturile anuale, în creştere cu aproape 30%, arată datele publicate joi de ANCOM. Susţinerea traficului de colete a fost principalul determinant al investiţiilor, materializate de altfel prin creşterea cu aproape 80% a numărului de sisteme automate, până la aproape 4.500. Veniturile totale din servicii poştale au depăşit 4,6 mld. lei (Ă11%), 81% provenind din traficul de colete.

 

» Trei studenţi din Bucureşti, Cluj şi Timişoara au câştigat Quant Competition

Trei studenţi din Bucureşti, Cluj, şi Timişoara au câştigat a doua ediţie a Quant Competition, concursul în domeniul modelelor de risc de credit organizat de Deloitte România şi Banca Transilvania. Dănuţ Cristinel Stîngă, student la programul de masterat în inteligenţă artificială la Universitatea din Bucureşti, a obţinut locul întâi, Sebastian Călin Coroian, care studiază analiza datelor complexe la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a ocupat locul al doilea, iar Adela Bosun, studentă în programul de masterat Big Data la Universitatea de Vest,  locul al treilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO