Eveniment

Briefingul zilei de 01 noiembrie 2023

Briefingul zilei de 01 noiembrie 2023
02.11.2023, 00:00 64

» 8.500 de elevi cu medii sub 5 primesc burse de merit. Ei reprezintă sub 2% din total

Circa 1,84% din totalul burselor de merit ajung la elevi cu medii sub 5.00, iar 8,74% revin elevilor care se încadrează în tranşa de medii 5.00 - 7.99, a anunţat miercuri Ministerul Educaţiei. Potrivit unui comunicat al ministerului, cele mai recente date transmise de inspectoratele şcolare judeţene şi de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti arată că peste 461.700 de elevi beneficiază în luna octombrie 2023 de burse de merit. În funcţie de criteriile de acordare (media anuală/media de admitere), datele centralizate au evidenţiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranşa de medii 8.00 - 10.00.

» Au fost refăcute sistemele de irigaţie din parcul Ateneului Român şi din Piaţa Drapelului

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat miercuri că au fost refăcute sistemele de irigaţie, care nu mai funcţionau de ani de zile, din parcul Ateneului Român şi din Piaţa Drapelului. „Au fost refăcute sistemele de irigaţie, care nu mai funcţionau de ani de zile, din parcul Ateneului Român şi din Piaţa Drapelului. În curând, ALPAB va începe lucrările de refacere a aleilor din Parcul Ateneului”, a spus primarul Capitalei.

» Extinderea învăţământului dual, pe agenda discuţiilor dintre Ciolacu şi noul ambasador elveţian

Premierul Marcel Ciolacu a avut miercuri la Palatul Victoria prima întâlnire cu noul ambasador al Elveţiei în România Massimo Baggi. Cei doi oficiali au discutat despre extinderea învăţământului dual, dar şi despre situaţia din Ucraina. „Unul dintre principalele subiecte aflate pe agenda discuţiilor s-a referit la învăţământul dual, domeniu de interes prioritar pentru ambele state. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanţa colaborării cu Elveţia pentru extinderea învăţământului dual şi în regiunile mai puţin dezvoltate din nord-estul şi sudul României”, transmite Executivul.

» USR: România, ultima care trimite planul de luptă contra excluziunii sociale a copiilor la Bruxelles

România e ultima ţară care trimite planul, transmite USR. „Termenul era martie 2022. Apoi, în octombrie 2022, PSD - prin vocea Gabrielei Firea - se lăuda că a trimis acest plan la Bruxelles, deşi planul nu era niciunde de găsit acolo şi niciun oficial nu a confirmat că l-ar fi primit. Acum, în ultima zi a lunii octombrie 2023, acelaşi PSD - prin vocea Nataliei Intotero - îşi propune să trimită acelaşi plan la Comisia Europeană”, declară deputata USR Oana Ţoiu, citată de Mediafax.

» Câciu: Este inacceptabil ca unii funcţionari ai MIPE să dea consultanţă în privat

Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene Adrian Câciu anunţă că va pregăti o ordonanţă prin care se vor stabili restricţiile pe care trebuie să le aibă un funcţionar care lucrează cu fonduri europene şi guvernamentale. „Este inacceptabil ca unii funcţionari ai MIPE să aibă astfel de preocupări şi să dea consultanţă în privat, prevalându-se de o legislaţie mult prea permisivă, în loc să îşi vadă de atribuţiile pe care le au şi pentru care sunt plătiţi din bani publici”, a spus Câciu.

» Bucureşti, Timiş şi Cluj conduc topul judeţelor cu cele mai mari salarii

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, judeţele cu cele mai mari salarii anul acesta au fost Bucureşti cu o medie salarială netă de 5.000 de lei; Timiş cu 4.700 de lei; Cluj cu 4.500 de lei; Ilfov, Iaşi, Braşov şi Sibiu cu 4.000 de lei. De cealaltă parte a clasamentului se află judeţe precum Vâlcea, Ialomiţa şi Gorj, unde media salarială netă este de 3.200 de lei pe lună sau Caraş-Severin şi Vaslui (3.100 de lei).

» Preţul petrolului continuă să crească

Preţul petrolului a avansat după ce a suferit o serie de scăderi în primele două zile ale săptămânii, în condiţiile în care războiul dintre Israel şi Hamas, aflat încă sub control, a făcut ca atenţia să se îndrepte către cererea globală, scrie Bloomberg.Contractele futures pentru ţiţeiul american au ajuns aproape de 82 de dolari pe baril. Forţele israeliene au continuat să avanseze treptat în Fâşia Gaza, armata raportând primele victime de la începutul asaltului terestru.

» Graniţa Fâşia Gaza - Egipt s-a deschis

Primul grup de refugiaţi răniţi din Gaza a intrat miercuri în Egipt prin trecerea Rafah, au declarat pentru Reuters surse egiptene de la graniţă. Numeroşi refugiaţi s-au strâns la punctul de trecere a frontierei, singurul din Gaza care nu este controlat de Israel. Autorităţile din Egipt au permis miercuri primele treceri, susţin sursele citate. Anterior s-a vorbit şi despre o listă cu 500 de cetăţeni străini care ar fi programaţi să treacă graniţa în următoarele ore. Se pare că printre aceştia nu este niciun român.

» Grindeanu cere ca circulaţia pe podul de la Brăila să nu mai fie oprită noaptea

Circulaţia pe podul de la Brăila nu trebuie să fie oprită noaptea, în condiţiile în care constructorul nu demontează macaralele, spune ministrul transporturilor Sorin Grindeanu: „Nu se poate aşa. Când vor fi mobilizaţi, atunci să vină dânşii să ceară la CNAIR întreruperea circulaţiei”. El afirmă că în momentul în care constructorul va fi mobilizat, va cere CNAIR întreruperea circulaţiei pentru a demonta macaralele.

» Microîntreprinderile din producţie şi servicii pot lua până la 200.000 de euro nerambursabili

Microîntreprinderile din regiunea de vest a ţării pot depune începând cu 1 noiembrie proiecte în cadrul celor două apeluri în valoare totală de 36 de milioane de euro, lansate prin Programului Regional Vest 2021-2027. Cele două apeluri sunt dedicate atât microîntreprinderilor din domeniul producţiei, cât şi celor care au activităţi economice în domeniul serviciilor, şi au termenul limită de depunere 1 decembrie 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO