Eveniment

Botos: Nu mi se pare normal sa fiu sunat de premier

03.11.2005, 20:24 19

Procurorul general Ilie Botos a declarat ieri ca nu i se pare normal sa fie sunat de premier si intrebat despre mersul unui dosar, cat timp singurele abilitate sa ceara detalii cu privire la cauze sunt instantele, iar legea interzice amestecul superiorilor in cazurile cercetate de procurori.

Referindu-se la telefonul primit de la primul-ministru cu privire la cazul Dinu Patriciu, Botos a afirmat ca nu i se pare normal sa fie sunat de seful guvernului, pentru ca nu are nici o obligatie, singurele care pot cere astfel de detalii fiind instantele de judecata. "Nu discutam despre cauze cu nimeni", a spus el.

Botos a aratat ca el doar administreaza Ministerul Public si ca nu poate face decat ceea ce tine de punerea la dispozitia procurorilor a logisticii sau a informatiilor necesare in solutionarea cauzelor, competentele de rezolvare revenind strict procurorilor. "Legislatia in vigoare limiteaza accesul procurorului ierarhic superior la verificarea activitatii pe dosare a subal-ternilor", a mai spus Botos.

Activitatea magistratilor nu are conotatii politice, a tinut sa sublinieze Botos. El mai spune ca, atat timp cat nu a furnizat nici o informare, nu a considerat necesar sa-i comunice ministrului justitiei despre faptul ca premierul l-a sunat ca sa se intereseze de dosarul Dinu Patriciu.

Totodata, Botos sustine ca nu a discutat cu premierul despre alte cazuri, desi Calin Popescu-Tariceanu afirma ca ar fi fost sunat de Botos cu privire la anumite dosare.

Botos a mai declarat presei ca i se pare normal ca si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sa fie interesat de acest caz si ca va da toate detaliile care i se vor cere in acest caz.

Pe de alta parte, Botos nu a putut confirma si nici infirma existenta unui control al averii premierului sau a altor persoane, subliniind ca faza preliminara a unei anchete tine strict de competenta procurorilor, iar ca acestia cunosc prevederile articolului 182 din Codul de procedura penala privind protectia informatiilor clasificate, respectarea dreptului la imagine si a prezumtiei de nevinovatie.

Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat ca face verificari in acest caz si va aprecia daca a existat sau nu o atingere a independentei justitiei prin telefonul dat de premier procurorului general.

"Justitia nu este subordonata nimanui in afara autoritatii judecatoresti", a spus presedintele CSM Dan Lupascu, subliniind ca se ingnora articolul 1 din Constitutie care prevede echilibrul si separarea puterilor in stat.

Potrivit acestuia, daca inspectia judiciara a CSM va considera ca s-a adus o atingere independentei justitiei, aceasta ar putea fi considerata o incalcare a Constitutiei, "ceea ce va presupune o atitudine publica a CSM, in sensul respectarii legilor tarii". Lupascu a adaugat ca inspectorii CSM sunt in masura sa aprecieze daca va fi audiat, in acest caz, si premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Presedintele CSM a mai spus ca numai persoanele carora legea le permite pot face indemnuri privind aplicarea legii, comentand astfel declaratia premierului Tariceanu potrivit careia l-a sunat pe Botos pentru a-i cere sa aplice legea.

"Ce ar insemna ca noi sa sunam zilnic, cei 6.000 de magistrati si sa le spunem Çaplicati legeaÈ", s-a intrebat retoric Dan Lupascu.



Liberalii strang randurile

Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a apreciat ieri ca, daca procurorul general Ilie Botos era cu adevarat deranjat de telefonul premierului Tariceanu, trebuia sa isi fi dat pe loc demisia si sa spuna public ca nu este lasat sa-si faca treaba. Hasotti considera ca, daca nu a spus nimic timp de sase luni despre acest telefon, procurorul general a fost convins ca este normal ca seful guvernului sa se intereseze de acuzatiile care i se aduc reprezentantului celei mai puternice firme romanesti.

"Cred ca, daca era cu adevarat deranjat si ar fi considerat gestul primului-ministru drept imixtiune politica, Botos trebuia sa-si fi dat pe loc demisia si sa spuna public ca nu este lasat sa-si faca treaba", spune liderul PNL. Replica lui Hasotti vine dupa ce liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat marti ca Botos face campanie contra PNL si a cerut demiterea acestuia.

Un alt liberal, Radu Stroe, presedintele Comisiei SRI, a declarat ieri ca solicita SRI sa precizeze daca au fost ascultate telefoanele premierului sau procurorului general. "Elena Udrea a spus ca stie despre acea discutie dintre Tariceanu si Botos. Este limpede ca informatia despre discutia celor doi a venit de undeva, iar intrebarea noastra este de unde a venit", a spus Stroe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO