Eveniment

Bomba găsită pe şantierul unui mall din Galaţi, ridicată şi dusă în poligon pentru a fi detonată

Bomba găsită pe şantierul unui mall din Galaţi,...

Autor: Tudor Neacsu

22.08.2013, 16:08 631

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, colonel Vasile Balaban, a declarat că s-a luat decizia ca obuzul să nu fie detonat pe loc, şi ridicat de pe şantier cu ajutorul unor macarale, pentru a fi dus în poligonul din localitatea Braniştea, unde va putea fi detonat în condiţii de siguranţă.

"Specialiştii pirotehnişti au decis că bomba poate fi transportată, iar în momentul de faţă este ridicată cu macarale şi va fi dusă într-o zonă în care se fac distrugeri controlate de muniţie", a spus şeful ISU Galaţi, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat că traseul pe care va fi transportat obuzul, în greutate de aproximativ o sută de kilograme, va fi supravegheat de poliţişti, iar traficul va fi restricţionat.

La ora transmiterii acestei ştiri, circulaţia rutieră este închisă pe bulevardul George Coşbuc, unde se află şantierul mall-ului, precum şi pe câteva străzi din apropiere.

Autorităţile îi sfătuiseră pe locatarii blocurilor din zonă să îşi părăsească locuinţele, până la ora 16.00, însă majoritatea oamenilor au rămas în case şi au ieşit la geamuri, de unde urmăresc operaţiunile de ridicare a bombei.

Un obuz de aviaţie de aproximativ o sută de kilograme din cel de-al doilea război mondial a fost descoperit, joi, pe un şantier de pe bulevardul George Coşbuc din municipiul Galaţi unde se construieşte un mall, iar reprezentanţii Primăriei spuneau că persoanele care locuiesc în zonă vor fi evacuate.

La faţa locului au ajuns pirotehnişti care au izolat zona, iar reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi spuneau că există posibilitatea ca bomba să fie detonată la faţa locului, pentru că transportul acesteia ar presupune riscuri mari.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, afirma că obuzul se află la o adâncime de doi metri şi jumătate - trei metri, prins în nisip, precizând că în zona respectivă a funcţionat, în timpul războiului, un aerodrom militar.

În zona în care a fost găsită bomba se află patinoarul din Galaţi, mai multe unităţi comerciale, dar şi locuinţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO