Eveniment

BIRD anuleaza 5,9 mil. $ dintr-un credit catre Romania

18.01.2008, 20:59 29

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), membra a grupului Bancii Mondiale (BM), a anulat 5,89 mil. $, parte a unui imprumut de 80 mil. $ pentru proiecte de finantare rurala, intrucat Romania nu a reusit sa utilizeze aceste fonduri.
Amendamentul la imprumutul mentionat, privind anularea fondurilor neutilizate, a fost aprobat de Guvern la 9 ianuarie, potrivit unei hotarari publicate in Monitorul Oficial.
Suma a fost anulata in septembrie 2007, in urma unei solicitari a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Acordul de imprumut dintre BIRD si Guvern a fost semnat in aprilie 2001.
La finele lunii august a anului trecut, sumele trase din imprumutul mentionat se ridicau la 73,28 mil. dolari, echivalentul a 91,6% din suma totala.
Astfel, fonduri in valoare de 39,8 mil. dolari au fost alocate pentru subimprumuturi contractate prin intermediul bancilor comerciale, 14,9 mil. $ pentru leasing financiar prin companii de leasing si 9,7 mil. $ pentru microimprumuturi.
Intr-o scrisoare a MEF catre BM din data de 25 august 2007, autoritatile romane arata ca furnizorii de servicii au finalizat activitatile de creditare pana la finele lunii iunie a anului trecut si au utilizat 89,11% din suma alocata prin bugetul proiectului.
MEF mai arata ca Banca Comerciala Carpatica nu a reusit sa utilizeze integral fondurile suplimentare in valoare de opt milioane de dolari angajate la mijlocul lunii martie a anului trecut, suma totala trasa de institutia de credit fiind de 16,27 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO