BIRD anuleaza 5,9 mil. $ dintr-un credit catre Romania

Autor: Oana Dinu 18.01.2008
Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), membra a grupului Bancii Mondiale (BM), a anulat 5,89 mil. $, parte a unui imprumut de 80 mil. $ pentru proiecte de finantare rurala, intrucat Romania nu a reusit sa utilizeze aceste fonduri.
Amendamentul la imprumutul mentionat, privind anularea fondurilor neutilizate, a fost aprobat de Guvern la 9 ianuarie, potrivit unei hotarari publicate in Monitorul Oficial.
Suma a fost anulata in septembrie 2007, in urma unei solicitari a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Acordul de imprumut dintre BIRD si Guvern a fost semnat in aprilie 2001.
La finele lunii august a anului trecut, sumele trase din imprumutul mentionat se ridicau la 73,28 mil. dolari, echivalentul a 91,6% din suma totala.
Astfel, fonduri in valoare de 39,8 mil. dolari au fost alocate pentru subimprumuturi contractate prin intermediul bancilor comerciale, 14,9 mil. $ pentru leasing financiar prin companii de leasing si 9,7 mil. $ pentru microimprumuturi.
Intr-o scrisoare a MEF catre BM din data de 25 august 2007, autoritatile romane arata ca furnizorii de servicii au finalizat activitatile de creditare pana la finele lunii iunie a anului trecut si au utilizat 89,11% din suma alocata prin bugetul proiectului.
MEF mai arata ca Banca Comerciala Carpatica nu a reusit sa utilizeze integral fondurile suplimentare in valoare de opt milioane de dolari angajate la mijlocul lunii martie a anului trecut, suma totala trasa de institutia de credit fiind de 16,27 mil. dolari.