Eveniment

BERD: Problemele politice ameninta disciplina fiscala

21.05.2007, 18:39 26

Agitatia politica ameninta performantele fiscale ale unor tari est-europene, precum Romania, Ungaria si statele baltice, a declarat pentru Reuters economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof.
Romania, Ungaria si tarile baltice sunt statele din Europa de Est cu cele mai mari riscuri privind mentinerea disciplinei fiscale, a aratat economistul-sef al BERD.
"Vestile bune pentru regiune nu sunt universale, intrucat agitatia politica submineaza performantele fiscale in unele state. Romania, Ungaria si tarile baltice sunt considerate, in unanimitate, cele mai vulnerabile", a aratat Berglof, inaintea intrunirii anuale a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), programata pentru ieri la Kazan (Rusia).
"Disciplina fiscala este deseori o provocare cand exista conflicte politice intr-un stat. Consider ca Romania este un asltfel de exemplu", a adaugat oficialul BERD.
BERD prognozeaza pentru Romania un deficit bugetar de 2,5% din Produsului Intern Brut (PIB), fata de 1,9% in 2006, conform metodologiei europene, respectiv 1,7% conform metodologiei romanesti.

50% dintre romani vad economia in gri
Peste 50% dintre romani apreciaza ca situatia economica a tarii s-a inrautatit dupa 1989 si doar 30% sunt de acord cu afirmatia conform careia mediul politic a evoluat pozitiv dupa caderea comunismului, potrivit unui sondaj BERD. Referitor la afirmatia "Situatia economica din tara este mai buna acum decat in 1989", putin peste 30% dintre repondentii cu varsta de 18-34 de ani au fost de acord, procentajul fiind de circa 20% in randul grupelor de varsta 35-49 de ani, 50-64 de ani, respectiv peste 65 de ani, se arata in studiul "Viata in tranzitie", realizat in colaborare cu Banca Mondiala. In functie de venituri, aproape 50% din cei cu venituri ridicate considera ca situatia politica s-a imbunatatit, comparativ cu numai 20% din persoanele cu venit redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO