Eveniment

BCR plateste 5 mil. dolari pe an pentru sediul Bancorex

30.01.2003, 00:00 83

Curtea de Conturi va incepe un control la Banca Comerciala Romana (BCR), pornind de la informatiile potrivit carora statul roman plateste, prin intermediul BCR, o chirie de 5 mil. $ anual pentru fostul sediu al Bancorex, a declarat ieri, presedintele institutiei, Dan Saguna.
Potrivit lui Saguna, cladirea situata pe Calea Victoriei din Bucuresti, preluata de BCR de la Bancorex, este evidentiata in patrimoniul unei firme care are un capital social de doua milioane de lei. Partile sociale ale firmei apartin insa unei societati la care fostul Bancorex, in prezent BCR, este actionar in proportie de 97%, a explicat Saguna.
"Cu toate acestea, statul, prin BCR, plateste acestei firme o chirie anuala de aproximativ 5 mil. $, suma care serveste la rambursarea creditelor externe contractate de Bancorex pentru executarea cladirii", a afirmat Saguna.
El a mai spus ca institutia pe care o conduce va efectua un control asupra litigiilor legate de Bancorex cu impact asupra bugetului de stat.
Procesul de fuziune prin absorbtie a Bancorex de catre Banca Comerciala Romana a inceput in 1999, ca singura solutie de salvare a Bancorex. Guvernul a stabilit, in 2000, ca statul va garanta irevocabil si neconditionat sumele care fac obiectul litigiilor in care a fost implicata Bancorex aflate pe rolul instantelor, pana la radierea din Registrul Comertului a bancii absorbite. Executivul a elaborat, in acelasi an, o lista a litigiilor admise si un plafon de garantare de 38 mld. lei si 116 mil. $. Ministerul Finantelor a emis, in consecinta, 36 de scrisori de garantie pentru 14,2 mld. lei si 115,2 mil. $. Dupa aprobarea acestor sume, s-au mai inregistrat opt litigii, cu pretentii de aproximativ 32 mil. $. Aceste datorii ale Bancorex nu puteau fi garantate de stat, intrucat nu erau inregistrate si nici cunoscute la data emiterii hotararii de Guvern.
Ministerul inantelor a elaborat recent un proiect de ordonanta de Guvern potrivit caruia statul ar putea garanta toate sumele datorate de BCR in urma litigiilor aparute din activitatea fostei Bancorex si ramase cu solutie definitiva si irevocabila.
Astfel, Ministerul Finantelor ar putea fi nevoit sa plateasca in contul datoriilor Bancorex, ca urmare a litigiilor, o suma totala de aproximativ 150 mil. $. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO