Eveniment

Băsescu: TVA nu scade. Şi fără populisme, pentru că altfel am pierde sursele de finanţare externe - VIDEO

Autor: Iulian Anghel, Fierbinteanu Cristian

19.09.2011, 00:00 959

"Nu doar Guvernul a greşit, ci şi coaliţia. Premierul Emil Boc a prezentat un plan de reducere temporară a pensiilor, dar coaliţia l-a respins, aşa că s-a majorat TVA-ul", a declarat ieri Traian Băsescu în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată ieri la Pro TV.

"Creşterea de 1,6%, cât avem în primul semestru, este mai degrabă una care te ajută să respiri, nu să şi mergi."

Iar situaţia generală a Europei ar putea înrăutăţi lucrurile: "Mă uit la ţări în care exportăm, este posibil să avem un recul pe final de an, pe fondul scăderii exporturilor."

Fără majorări salariale

Preşedintele a pus surdină şi discuţiei despre revenirea salariilor bugetare la nivelul din 2010 şi ipotezei indexării pensiilor, fie şi cu nivelul inflaţiei, şi asta pentru că, oricum, spune şeful statului, în sistemul bugetar ar fi cu 200.000 de angajaţi peste nivelul optim, iar în privinţa pensiilor deficitul este de 3,6 mld. euro.

"Guvernul s-a credibilizat prin măsurile luate în 2010, dar s-ar putea decredibiliza - şi ăsta ar putea fi şocul pe care România ar putea să-l primească - prin neîndeplinirea obligaţiilor asumate în acordul cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. O eventuală abandonare a programului cu instituţiile internaţionale ar fi pentru România mult mai rea decât o eventuală revenire la recesiune. Lumea trebuie să fie conştientă că nu poţi merge cu indexări la pensii când ai deficit de 3,6 miliarde de euro (în 2011 - n.n.). Nu ai cum să mergi cu revenirea integrală la salariile din 2010 când încă ai un excedent de 200.000 de salariaţi", a spus Traian Băsescu ieri la Pro TV.

Pus în faţa scăderii veniturilor statului ca urmare a accentuării crizei, Guvernul a decis în vara anului trecut tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Această ultimă măsură, respinsă de Curtea Constituţională, a forţat Guvernul să majoreze TVA de la 19% la 24%.

Rezultatul a fost reintrarea în spirala căderii economice în T3 2010, când - după o creştere anemică, dar dătătoare de speranţă, în T2 2010, de 0,3% din PIB (trimestru la trimestru anterior) - s-a înregistrat o scădere de 0,7% din PIB, având ca rezultat o cădere anuală de 1,2% din PIB după prăbuşirea cu peste 7% în 2009. Consumul s-a redus şi el - cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul scăzând în 2010 cu 5,5%, după căderea de 10,4% din 2009.

După un an toată lumea a recunoscut că majorarea TVA a fost o greşeală, dar cum poate fi ea îndreptată? Şeful statului nu crede că TVA va putea fi adusă în jos într-un viitor apropiat din cauza stării economiei.

În urma majorării TVA şi a tăierilor salariale, bugetul statului s-a mai echilibrat, iar datele arată că România se va încadra în 2011 în deficitul de 4,4% din PIB convenit cu FMI.

Numărul angajaţilor la stat a scăzut şi el cu aproximativ 170.000, de la aproape 1,4 mil. persoane în decembrie 2008 la 1,225 mil. persoane în această vară.

Băsescu spune însă că numărul bugetarilor este cu 200.000 mai mare decât trebuie, drept urmare nu există spaţiu fiscal pentru majorări salariale în sectorul bugetar.

Premierul Emil Boc a susţinut în trecut că salariile bugetarilor ar putea reveni în 2012 la nivelul din 2010, dar cu o condiţie: creşterea economică de anul viitor să fie de peste 3,5% din PIB. Or, criza datoriilor din Europa ameninţă prognozele de creştere economică, în condiţiile în care economia României depinde de exporturi care ar putea fi afectate, dacă criza se întoarce în ţările din Vest.

Fără populisme, altfel o păţim

În aceste condiţii, preşedintele atenţionează în privinţa a ceea ce el numeşte "populisme" şi o face cu gândul că anul 2012 va fi un an electoral.

Şeful statului a făcut, în emisiunea citată, un apel la Parlament şi Guvern să nu renunţe la obiectivele stabilite cu FMI şi Banca Mondială şi a susţinut că, pe lângă obligaţia ca administraţia să fie foarte atentă la echilibrul economiei, este necesară o diminuare radicală a ajutoarelor sociale, pentru că banii care se utilizează în acest domeniu sunt tot împrumutaţi.

Preşedintele a abordat şi situaţia din Europa, având o explicaţie sui-generis pentru criza datoriilor suverane: "Clasa politică este incorectă în toată Europa de la căderea comunismului, de 20 de ani".

Cum aşa? "Până atunci (în 1989 - n.n.) a fost nevoie să inventeze statul social, statul asistenţial aş putea spune, pentru că trebuia contrabalansată ideologia comunistă în care statul dădea fiecăruia ce îi trebuie. (...) Au îndatorat statele pentru a creşte continuu salariile, pensiile, programele sociale."

Preşedintele a reluat o idee pe care o aduce în discuţie oricând are ocazia, anume federalizarea Europei: "Soluţia este o puternică integrare, chiar accelerată. Nu mai poţi crede că poţi face politică monetară când politicile fiscale ale statelor sunt diferite".

Subiectul vizitei sale în SUA şi întâlnirea cu preşedintele Barack Obama de săptămână trecută - cea mai importantă vizită externă pe care şeful statului a avut-o în al doilea său mandat - a fost, de asemenea, abordat în emisiunea de la Pro TV.

Preşedintele a anunţat că săptămâna viitoare va discuta cu Guvernul pentru ca, pe fiecare domeniu pe care au fost stabilite priorităţi în "Parteneriatul strategic pentru secolul XXI" cu SUA, să fie stabilite grupuri de lucru şi acţiune. Dar, spune plastic preşedintele, partea română trebuie să ştie că americanii nu discută de trei ori despre o afacere. Cât despre "afacerea" Bechtel, al cărei contract pentru construcţia Autostrăzii Transilvania a fost redus semnificativ - şi cu ajutorul medierii Ambasadei SUA la Bucureşti - şeful statului a susţinut că a fost vorba despre "un contract nefericit", adăugând că probabil afirmaţia pe care a făcut-o într-o întâlnire cu românii la Washington ("ambii parteneri au vrut să fure") a fost prea dură.

"Ambele părţi au ştiut că, din modul în care este făcut, contractul acesta nu este bancabil."

Băsescu a mai spus că a discutat cu Obama despre evoluţia din zona euro ("Statele Unite sunt extrem de îngrijorate") şi a subliniat încă odată că scutul antirachetă ce va fi instalat în România nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Preşedintele a mai susţinut că este convins că România va avea o creştere puternică a utilizării banilor europeni. Parlamentul urmează să voteze în aceasă săptămână crearea unui minister pentru fonduri europene care va fi condus de consilierul prezidenţial Leonard Orban.

Băsescu opinează că Guvernul trebuie să se concentreze pe crearea de locuri de muncă şi pe investiţii, după ce dezechilibrele macroeconomice au fost rezolvate. Una dintre aceste investiţii ar fi chiar controversatul proiect Roşia Montană pentru care şeful statului şi-a declarat susţinerea totală nu de azi de ieri, după cum singur spune.

Investitorii să bea apă din iazul de decantare de la Roşia Montană

Cum îi va convinge însă pe oameni că proiectul de extragere a aurului dezvoltat pe baza cianurilor nu este un pericol?

Şi aici Băsescu are o viziune particulară şi ironică asupra lucrurilor: îi va pune pe investitori să bea apă din iazul de decantare care ar urma să aibă o cantitate de cianuri mai mică chiar decât cea aflată într-o ceaşcă de cafea.

"Proiectul de la Roşia Montană este proiectat pentru 5 ppm cianuri (ppm, unitate de măsură a concentraţiei însemnând părţi per milion - n.n.). Exact la nivelul la care este cea mai modernă exploatare auriferă din lume probabil, cea din Suedia, care are acest nivel de poluare, de 5 ppm. Am văzut specialişti care spun că în cafea sunt 6 ppm cianuri. Eu îi invit când începe exploatarea, dacă va începe, să fie primii care beau apă separată din iazul de la Roşia Montană să ne demonstreze că apa nu are cianuri la nivel toxic."

Antreprenorii captivi

Întrebat dacă crede că antreprenorii mai au încredere că clasa politică va scoate România din această situaţie economică complicată, Băsescu a răspuns:

"Dacă nu ar avea încredere, îşi luau capitalul şi se duceau în altă parte". Cât despre antreprenorii români care nu-şi pot lua capitalul să plece în altă parte, Băsescu a sugerat că ei sunt captivi: "Dacă nu ar avea încredere (în clasa politică - n.n.), ce soluţie au?".

Video: www.stirileprotv.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO