Eveniment

AVAB a recuperat 332 mil. dolari

25.02.2003, 00:00 12

Valoarea veniturilor realizate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a depasit, in luna februarie, nivelul de 9.000 miliarde lei (peste 332 milioane dolari).
Cea mai mare parte a acestei valori este reprezentata de veniturile directe, peste 8.100 miliarde lei. AVAB a obtinut, de asemenea, venituri indirecte de peste 780 miliarde de lei.
"Rezultatele scot in evidenta accelerarea procesului de recuperare a obligatiilor fata de datoria publica interna, atat prin valorificari directe, cat si prin valorificari indirecte, ca o consecinta a intensificarii si optimizarii activitatii angajatilor, precum si a actualizarii si modernizarii cadrului juridic", sustine Autoritatea.
Valoarea totala a creantelor preluate de catre AVAB se ridica la 3,7 miliarde de dolari. Din aceasta suma 3,14 miliarde de dolari reprezinta creante bancare, iar 614 milioane de dolari sunt creante aferente imprumuturilor garantate de catre Ministerul Finantelor pentru companiile preluate de Autoritate.
In ceea ce priveste portofoliul de creante bancare neperformante, peste 60% din acestea au fost provizionate de catre Bancorex si Banca Agricola.
Pentru anul acesta, reprezentantii AVAB estimeaza ca veniturile Autoritatii se vor ridica la 2.350 miliarde de lei, cu 3,5% mai mult decat cele prognozate pentru anul trecut, din care 1.850 miliarde de lei vor proveni din valorificarea activelor bancare si 500 de miliarde de lei, din valorificarea creantelor preluate de la Ministerul Finantelor. AVAB a fost creata pentru a valorifica activele bancare neperformante preluate de la bancile la care statul este actionar majoritar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO