Eveniment

Austriecii de la OMV cauta un miliard de euro ca sa cumpere Petrol Ofisi. Cum ramane cu Petrom?

Austriecii de la OMV cauta un miliard de euro ca sa cumpere Petrol Ofisi. Cum ramane cu Petrom?
04.10.2009, 23:17 34

Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom - cea maimare companie din Romania, a angajat patru banci pentru a pregati oemisiune de actiuni in valoare de un miliard de euro, fondurilefiind destinate achizitiei companiei turcesti Petrol Ofisi,informeaza Reuters citat de Mediafax.

Pe de alta parte, analistii Erste Bank subliniau intr-un raportprivind sectorul petrolier publicat saptamana trecuta ca OMV isirevizuieste planul de investitii de 1,5 miliarde de euro pentruimbunatatirea eficientei rafinariilor din Romania si ca "cel putino intarziere (a investitiilor- n.red.) pare probabila".

Asta in conditiile in care pe langa achizitia intergrala aPetrol Ofisi, cel mai mare distribuitor de produse petroliere dinTurcia, OMV ia in calcul si construirea unei rafinarii in Turcia,care ar urma sa devina a treia piata importanta a OMV, dupa Austriasi Romania.

Reprezentantii OMV si ai Petrom au declarat pana acum cainvestitiile OMV in Turcia nu influenteaza in niciun fel strategiadin Romania. Petrom urmeaza sa anunte la inceputul anului viitorstrategia de dezvoltare pentru urmatorii 3-5 ani, care ar puteareleva ce loc ocupa Petrom in strategia grupului OMV.

Ce banci vor strange bani pentru OMV

Grupul OMV a angajat Bank of America Merrill Lynch, Barclays, JPMorgan si UniCredit pentru a intermedia emisiunea de actiuni deaproximativ un miliard de euro. Momentul emisiunii de actiuni vadepinde de negocierile privind Petrol Ofisi.

OMV, care controleaza 42% din Petrol Ofisi, negociaza in prezentcu familia Dogan preluarea pachetului majoritar de 54% din actiuni.Grupul austriac a intrat in actionariatul Petrol Ofisi in 2006 canda cumparat 34% din actiuni pentru 1,06 mld. $ (circa 800 mil.euro).

Potrivit Bloomberg, pe piata sunt vehiculate preturi cuprinseintre 1 si 1,6 mld. euro pentru participatia de 54% a familieiDogan in Petrol Ofisi. Desi OMV are rezerve de cash de circa 5,5mld. dolari, in urma vanzarii participatiei de 21,2% din grupulungar Mol catre compania rusa Surgutneftgas, analistii Ersteapreciaza ca achizitia retailerului din Turcia ar urca gradul deindatorare al OMV peste tinta de 30%, motiv pentru care grupulpregateste o majorare de capital.

Majorarea de capital, frana pentru actiunileOMV

Analistii Erste apreciaza ca o eventuala majorare de capital arputea frana evolutia actiunilor OMV pe termen scurt. Titlurile OMVau fost in ultimii ani printre cele mai apreciate de analisti,datorita expunerii ridicate pe segmentul de upstream, prinintermediul Petrom, care reprezinta circa doua treimi din rezervelede titei ale OMV.

Vineri, atat titlurile Petrom, cat si cele ale OMV au pierdutpeste 4%, pe fondul scaderilor generalizate de pe bursele de laViena si de la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO