Austriecii de la OMV cauta un miliard de euro ca sa cumpere Petrol Ofisi. Cum ramane cu Petrom?

Autor: Andrei Chirileasa 04.10.2009

Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom - cea mai mare companie din Romania, a angajat patru banci pentru a pregati o emisiune de actiuni in valoare de un miliard de euro, fondurile fiind destinate achizitiei companiei turcesti Petrol Ofisi, informeaza Reuters citat de Mediafax.

Pe de alta parte, analistii Erste Bank subliniau intr-un raport privind sectorul petrolier publicat saptamana trecuta ca OMV isi revizuieste planul de investitii de 1,5 miliarde de euro pentru imbunatatirea eficientei rafinariilor din Romania si ca "cel putin o intarziere (a investitiilor- n.red.) pare probabila".

Asta in conditiile in care pe langa achizitia intergrala a Petrol Ofisi, cel mai mare distribuitor de produse petroliere din Turcia, OMV ia in calcul si construirea unei rafinarii in Turcia, care ar urma sa devina a treia piata importanta a OMV, dupa Austria si Romania.

Reprezentantii OMV si ai Petrom au declarat pana acum ca investitiile OMV in Turcia nu influenteaza in niciun fel strategia din Romania. Petrom urmeaza sa anunte la inceputul anului viitor strategia de dezvoltare pentru urmatorii 3-5 ani, care ar putea releva ce loc ocupa Petrom in strategia grupului OMV.

Ce banci vor strange bani pentru OMV

Grupul OMV a angajat Bank of America Merrill Lynch, Barclays, JP Morgan si UniCredit pentru a intermedia emisiunea de actiuni de aproximativ un miliard de euro. Momentul emisiunii de actiuni va depinde de negocierile privind Petrol Ofisi.

OMV, care controleaza 42% din Petrol Ofisi, negociaza in prezent cu familia Dogan preluarea pachetului majoritar de 54% din actiuni. Grupul austriac a intrat in actionariatul Petrol Ofisi in 2006 cand a cumparat 34% din actiuni pentru 1,06 mld. $ (circa 800 mil. euro).

Potrivit Bloomberg, pe piata sunt vehiculate preturi cuprinse intre 1 si 1,6 mld. euro pentru participatia de 54% a familiei Dogan in Petrol Ofisi. Desi OMV are rezerve de cash de circa 5,5 mld. dolari, in urma vanzarii participatiei de 21,2% din grupul ungar Mol catre compania rusa Surgutneftgas, analistii Erste apreciaza ca achizitia retailerului din Turcia ar urca gradul de indatorare al OMV peste tinta de 30%, motiv pentru care grupul pregateste o majorare de capital.

Majorarea de capital, frana pentru actiunile OMV

Analistii Erste apreciaza ca o eventuala majorare de capital ar putea frana evolutia actiunilor OMV pe termen scurt. Titlurile OMV au fost in ultimii ani printre cele mai apreciate de analisti, datorita expunerii ridicate pe segmentul de upstream, prin intermediul Petrom, care reprezinta circa doua treimi din rezervele de titei ale OMV.

Vineri, atat titlurile Petrom, cat si cele ale OMV au pierdut peste 4%, pe fondul scaderilor generalizate de pe bursele de la Viena si de la Bucuresti.