Eveniment

ANOFM: Sunt semnale ca somajul va scadea

11.06.2009, 21:02 29

Rata somajului s-ar putea aplatiza, pe fondul cresterii numarului de angajari in cadrul activitatilor sezoniere din agricultura, turism sau constructii, potrivit presedintelui Agentiei Nationale a Fortei de Munca (ANOFM) Silviu Bian.
„Comisia Nationala de Prognoza a estimat ca vor fi 620.000 de someri si o rata a somajului de 6,8% pana la sfarsitul anului. Speram sa nu se intample asa. Cred ca putem gasi solutii sa nu atingem aceasta rata", spune Bian.
De asemenea, pentru luna mai au fost anuntate 222.000 de disponibilizari, insa numai 9.000 s-au concretizat. 
„Exista o tendinta de incetinire a ratei somajului in comparatie cu inceputul acestui an, cand numarul somerilor era de 444.907 de persoane, aparand in medie cate 30.000 de someri pe luna. Acum avem semnale imbucuratoare ca exista o tendinta de aplatizare a ratei somajului", explica Bian, care precizeaza ca, de obicei, in trimestrele doi si trei exista sanse mai mari de angajare in sectorul agricol, in turism sau constructii. In luna mai numarul locurilor de munca disponibile era de 13.800. In aceeasi luna, numarul somerilor inregistrati era de peste 526.000 de persoane, rata somajului fiind de 5,8%, cu 0,1% mai mare decat in aprilie si cu 2,1% mai mare decat in luna mai 2008. Din numarul total al somerilor, aproximativ 9.000 beneficiaza de indemnizatie de somaj, majoritatea fiind din sectorul privat.
Pe de alta parte, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat ca exista posibilitatea efectuarii unor modificari ale Codului muncii in ceea ce priveste acordarea indemnizatiilor. Una dintre acestea se refera la faptul ca persoanele care renunta la un loc de munca ar putea primi indemnizatie de somaj. Este vorba despre angajatii care isi dau demisia pentru a-si deschide o afacere sau recalificare profesionala.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO