Eveniment

Anghelescu si JTI, amendate de ANAF

24.06.2005, 19:49 25

O serie de jucatori din piata tigaretelor - Anghelescu Industry, JTI si R&M care a apartinut controversatului om de afaceri Zaher Iskandarany - au fost amendate si sanctionate in urma controlului declansat in urma cu doua saptamani de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

"Influentele fiscale rezultate in urma controlului nostru la producatorul de tigarete Anghelescu le estimam la circa 650.000 de euro. Tot la aceasta societate a fost gasita o lipsa de 27 de tone de tutun si am propus anularea autorizatiei de antrepozit fiscal", spune Sebastian Bodu, presedintele ANAF.

Stanei Anghelescu, sotia actionarului majoritar al companiei Anghelescu Industry, i-a fost aprobata, ieri, de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, demisia din functia de consilier de stat al administratiei prezidentiale.

Florin Anghelescu, actionarul majoritar nu a putut fi contactat pentru a comenta pe marginea rezultatului controlului ANAF.

Bodu a spus ca actiunea de control la jucatorii din tigarete s-a desfasurat in mod egal pentru toti. "Am desfasurat controlul in mod egal fata de toata lumea, iar unde am descoperit nereguli am aplicat legea care este aceeasi pentru toti", sustine Bodu.

ANAF a amendat JTI, unul dintre cei trei mari jucatori din piata, pentru nerespectarea prevederilor Codului fiscal.

"In antrepozitul fiscal JTI tinea si alte marfuri decat cele cu regim suspensiv. Detinea atat tigari in regim suspensiv, cat si tigari care nu se aflau intr-un asemenea regim", spune IIulian Hutuca, vicepresedinte ANAF. Gilda Lazar, director public affairs JTI, nu a oferit comentarii pe marginea rezultatului ANAF, afirmand doar ca "la JTI nu s-a incheiat controlul". ANAF nu a descoperit nici o neregula la Philip Morris si Gallaher in timp ce la British American Tobacco (BAT) a fost descoperita o inadvertenta legata de faptul ca marfa care pleca de la acest jucator catre cei 20 de distribuitori ai acestuia nu era insotita de facturi, ci de avize de expeditie.

"Sunt suprins de declaratiile presedintelui ANAF. Noi avem un singur distribuitor exclusiv: Interbrands. Dupa control la BAT nu a fost gasita nici un fel de neregula asa cum o demonstreaza procesul verbal incheiat la sfarsitul controlului", afirma Adrian Popa, director corporate affairs BAT.

ANAF a descoperit nereguli si la R&M Romania, fosta companie a controversatului om de afaceri Zaher Iskandarany, cedata acum catre trei apropiati ai acestuia.

ANAF a propus in urma cu doua saptamani jucatorilor din piata tigaretelor un protocol pentru combaterea contrabandei cu tigarete, fenomen care a explodat dupa majorarea accizelor de acum mai bine de o luna,in special cu cele venite din Republica Moldova si Ucraina.

Bodu nu a oferit informatii legate de amploarea fenomenului contrabandei, sustinand ca nu are astfel de informatii.

Protocolul propus de ANAF a produs o ruptura in structura de monolit a celor trei mari jucatori din piata romaneasca, opunand celor de la Philip Morris si BAT pe cei de la JTI. Aceasta din urma companie a fost prima care a anuntat ca este de acord cu continutul protocolului pe care de altfel l-a si semnat. Bodu a anuntat ieri ca protocolul a fost semnat si de Philip Morris.

Philip Morris, BAT si JTI detin valoric peste 90% din piata tigaretelor estimata la circa un miliard de euro anual.

Restul procentelor si le impart SNTR, Gallaher si o serie de jucatori de mici dimensiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO