Eveniment

Andreas Baude, Apa Nova: Piata utilitatilor este inca facuta de administratie

24.07.2007, 18:36 18

Compania Veolia Apa, actionarul majoritar al Apa Nova - concesionarul serviciilor publice de apa si canalizare din Bucuresti, intentioneaza sa-si consolideze prezenta pe piata romaneasca, dar asteapta ca autoritatile locale sa "deblocheze piata", a declarat Andreas Baude, director general Apa Nova si director pentru Romania Veolia Apa.
Faptul ca administratiile nu organizeaza licitatii pentru scoaterea de sub umbrela statului a retelelor de utilitati echivaleaza cu blocarea pietei, in sensul oportunitatilor de extindere, a spus Baude.
"Piata utilitatilor este facuta de administratie. Daca nu vor exista alte licitatii, vom avea in continuare numai doua orase ale caror retele de apa sunt administrate de un partener privat", crede oficialul Apa Nova.
El a adaugat ca parteneriatul public privat este absolut necesar, mai ales in ceea ce priveste infrastructura rutiera.
Afacerile companiei Apa Nova au fost anul trecut de 100 mil. euro, in crestere cu 28% fata de anul anterior, pentru anul in curs fiind prognozat un nivel de 103 mil. euro.
Tinand cont de aprecierea leului fata de moneda unica europeana, cifra de afaceri se va mentine aproape la nivelul de anul trecut.
"Apa Nova a intrat acum in linie dreapta, in viteza de croaziera, principalul motor de crestere al afacerii noastre fiind de acum incolo cresterea numarului de clienti", a declarat Baude.
Veolia Apa, divizia romaneasca a Veolia Eau, face parte din cel mai mare grup de utilitati de apa din lume, Veolia Environment, grup francez care la nivelul anului trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 28,6 miliarde de euro. Cresterea inregistrata de Apa Nova in 2006 fata de anul anterior s-a datorat in mare parte celor doua majorari de tarif operate de companie in baza contractului incheiat cu Primaria Capitalei.
Andreas Baude estimeaza ca prin intermediul Apa Nova, Veolia a investit in Bucuresti circa 160 mil. euro, totalul investitiilor operate de Veolia Apa fiind de circa 200 mil. euro.
In primii cinci ani, politica francezilor a fost de a nu acorda dividende actionarilor, necesarul investitional initial fiind destul de consistent.
"Este nevoie de un efort investitional foarte mare, comparativ cu cifra de afaceri obtinuta. Anual investim intre 25% si 30% din cifra noastra de afaceri. Numai incepand cu anul cinci al contractului (2005, n.r.) am inceput sa platim dividende actionarilor. Tot beneficiul din primii cinci ani l-am investit inapoi", spune Baude.
Adunate, reteaua de apa potabila cu cea de colectare a apelor menajere din Bucuresti, totalizeaza in jur de 6.000 de km de conducte, in proportii relativ egale.
Marea lor majoritate dateaza din anii 1950, cand au fost construite principalele colectoare mai mari, cu un diametru care depaseste 150 de cm. Apa Nova este obligata contractual sa intretina acest paienjenis de conducte, sa le schimbe, sa le repare sau sa efectueze noi racordari. La orice ploaie de intensitate mai mare insa, multe zone din Capitala sunt inundate.
"Stiam de la bun inceput ca retelele sunt vechi, este riscul meseriei, ne-am asumat aceasta mostenire. Problema nu este atat vechimea retelelor, cat caseta principala de colectare de sub Dambovita. Toate capitalele au retele de apa vechi. In Paris, de exemplu, sunt retele de 150 de ani care functioneaza fara probleme", explica directorul general al Apa Nova.
"Principala problema este subdimensionarea casetei principale de colectare", adauga el.
In anul 2000, Primaria Municipiului Bucuresti a concesionat pe 25 de ani serviciile de apa si de canalizare companiei Apa Nova care apartine in proportie de 83,69% Veolia Apa, municipalitatea Bucuresti detinand 16,31%.

Interviul integral cu Andreas Baude, directorul Apa Nova, poate fi citit in urmatorul numar al revistei Business Construct care apare joi si este distribuit gratuit impreuna cu Ziarul Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO