Eveniment

Analistii economici spun ca nu ne putem permite reducerea CAS si majorarea pensiilor

Analistii economici spun ca nu ne putem permite reducerea CAS si majorarea pensiilor
07.01.2010, 23:18 21

Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank: Consider caindicatorii macroeconomici pe care este fundamentat bugetul suntcam optimisti, deoarece mi se pare imposibil ca somajul sa scada la7,3% in 2010 de la 7,8% in 2009, in conditiile in care trebuiefacute disponibilizari in sectorul bugetar si lantul falimentelorcompaniilor private ar putea continua. De asemenea, asteptarileprivind inflatia mi se par mult prea optimiste, in conditiile incare accizele si preturile materiilor prime vor continua sacreasca. In ceea ce priveste cifra de crestere economica (+1,3%),aceasta pare realista, iar cursul mediu ar putea fi chiar mai micdecat cel considerat de guvern. Cred ca este necesara reducereadeficitului bugetar comparativ cu 2009, mai ales ca autoritatile nuau reusit sa dezvolte proiecte majore de investitii pe termen lung,iar veniturile bugetare au fost orientate in principal sprecheltuieli curente, salarii si pensii. Consider ca Romania nu-sipoate permite in prezent nici majorarea pensiilor si nici scadereaCAS, mai ales ca in 2010 economia romaneasca va cunoaste o cresteremodesta, aproape insesizabila la nivelul sectorului privat care vafi in plin proces de restructurare si eficientizare.

FlorinPogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania:Este un buget de criza, de supravietuire. Nu ai incotro, astea suntdatele problemei. Nu este treaba mea sa judec nevoile financiareale diferitelor institutii si cum ar trebui facute alocarilebugetare. Dar nu ne putem rasfata cu cifrele. Este si o problema desolidaritate sociala. Nivelul ridicat al contributiilor socialeeste o problema pentru mediul de afaceri. Insa este o copilarie sasoliciti reducerea CAS, fara sa spui de unde obtii incasari inplus. S-ar putea reduce contributiile, insa ar trebui majorate alteimpozite. Trebuie gandit un buget multianual. Intelegem ca estesituatie de criza, avem un acord cu FMI. Dar Ministerul Finantelortrebuie sa gandeasca si un buget multianual, pe proiecte.

Adrian Borotea, director afaceri corporatiste in cadrul CEZRomania: Cred ca sunt estimari usor optimiste. Nu cred ca vor aveao crestere de 1,3%, ci poate de 0,5% pana in 1%, cu o prima partede an extrem de dificila mai ales din cauza concedierilor anuntatein sectorul de stat. La fel si in ceea ce priveste cursul de schimb(4,25 lei/euro cursul de schimb mediu pe care a fost fundamentatbugetul - n.r.), cred ca estimarea este optimista.

Mihai Miron, actionar al companiei Ropharma: Mi se par destul derealiste aceste estimari. Sper ca vor reusi sa echilibreze sibugetul Sanatatii, pentru ca avem nevoie de liniste.

Am incredere in actualul ministru al finantelor pentru ca alasat impresia unui om care se pricepe la macroeconomie.Disponibilizarile bugetarilor reprezinta o decizie foarte delicata,insa undeva cineva trebuie sa ia masuri nepopulare. Alocarea a 4%din PIB pentru sanatate fata de 3,8%, cat s-a propus initial, esteun prim pas bun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO