Eveniment

Analistii: Decizia S&P de retrogradare din "investment grade" nu este justificata

Analistii: Decizia S&P de retrogradare din "investment grade" nu este justificata

Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria: Probabil ca anuntul de ieri al S&P privind scaderea ratingului de tara sub pragul investment grade va submina increderea in Romania. Actualul mediu extern este foarte dificil pentru Romania. Deja resursele de finantare tind sa se epuizeze, leul este sub presiune, prima de risc pentru Romania a urcat la maximuri istorice, iar ratele de dobanda pe piata locala au crescut substantial. Autoritatile romane trebuie sa dea pietelor un semnal clar ca politicile salariale si fiscale sunt adaptate in mod realist acestei situatii. Ar putea fi necesar ca initiativa majorarii salariilor pentru profesori cu 50% sa fie reconsiderata. (Foto: Rompres)

28.10.2008, 19:15 34

Agentia de evaluare financiara Moody's apreciaza ca perspectiva asupra ratingului Romaniei este inca stabila. "Opinia noastra cu privire la credibilitatea Guvernului nu s-a schimbat. Nu anticipam schimbarea ratingului in viitorul apropiat. La Baa3, Romania este la cel cea mai redusa treapta in cadrul investment grade. Cred ca ratingul este foarte bine pozitionat la acest nivel", a declarat pentru ZF Kenneth Orchard, analist senior al Moody's specializat pe tarile din regiune.
Criza globala de lichiditate a determinat o deteriorare a perspectivelor economice mondiale si va duce la cresterea presiunii asupra lichiditatii externe a Romaniei. Orchard spune ca apropierea alegerilor a adus o presiune suplimentara asupra politicii fiscale cand bugetul era privit deja ca fiind foarte vulnerabil, dar mentioneaza ca ratingurile agentiei sunt concepute sa "bata" dincolo de ciclurile economice si financiare.
"Credem ca urmatorii ani vor fi foarte dificili pentru Romania, dar nu ne asteptam la o criza severa. In cele din urma, economia ar trebui sa evolueze sanatos si puternic, iar perspectivele de crestere pe termen lung sunt foarte bune.
Credem ca riscurile pe termen scurt ale Guvernului nu sunt foarte ridicate datorita datoriei publice reduse", mai spune Orchard. El sustine insa ca politica fiscala este o ingrijorare si ca noul Guvern va avea "mult de lucru". Incasarile bugetare vor scadea dramatic in 2009, astfel ca nu va mai fi atat de usor ca in anii precedenti, cand cresterea rapida a veniturilor a acoperit toate problemele.
In opinia FMI, scaderea ratingului de tara sub pragul investment grade va submina increderea in Romania, mediul extern fiind foarte dificil pentru Romania.
Viceguvernatorul BNR sustine ca S&P nu a avut in vedere beneficiile evidente ale faptului ca Romania este membra a Uniunii Europene si a adaugat ca este o premiera ca o tara din comunitate sa aiba un rating sub investment grade.
"Este o diferenta mare intre a te afla in interiorul grupului si a te plasa in afara lui. Cred ca ideea de a desconsidera importanta calitatii de stat membru, pe care Romania si alte state o au, este un neajuns al analizei S&P", a spus Popa. El spune ca nivelul deficitului de cont curent se va plasa la finele anului la 13,3% din PIB, iar calculele BNR indica o crestere economica de 4,6% in 2009, sub estimarea Comisie Nationale de Prognoza. De asemenea, Popa anticipeaza o crestere a creditului neguvernamental de doar 15%, in 2009.
Pe de alta parte, el a tinut sa precizeze ca nu neaga anumite vulnerabilitati ale economiei romanesti, mai ales ca si banca centrala a atras atentia in repetate randuri asupra nevoii de adecvare a politicilor de venituri si fiscale la evolutiile economice si ciclurile economice.
Popa s-a intrebat insa de ce state cu o evolutie similara, cresteri economice accelerate pentru reducerea decalajelor si deficite externe, nu au fost plasate la limita inferioara a categoriei de investment grade, asa cum s-a intamplat cu Romania si Bulgaria.
El a mai spus ca, cel mai probabil, "proximitatea fata de tari unde au existat presiuni puternice pe pietele financiare din cauza crizei" a facut ca atentia sa se indrepte si catre Romania. Mai pesimista, agentia Fitch reaminteste ca ratingul Romaniei este BBB cu perspectiva negativa, ceea ce indica faptul ca urmatoarea modificare a ratingului va fi cel mai probabil in jos, ceea ce reflecta impactul deteriorarii conditiilor de pe pietele financiare globale asupra Romaniei, dupa cresterea anterioara rapida a creditarii si a datoriei externe.
 
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank: Mi se pare cam dura decizia, dar asta este, e parerea lor si sunt o agentie independenta. Dupa acest anunt cred ca ne putem astepta la trei lucruri: presiune suplimentara pe costul finantarilor in euro, un pic de presiune si la lei pentru ca leul s-ar putea deprecia, iar in al treilea rand cred ca va deveni mult mai greu pentru guvern sa finanteze deficitul bugetar, finantare care probabil va trebui sa se bazeze mai mult pe resurse interne.
 
"Economia Romaniei este in fata unei perioade riscante de ajustari in conditiile in care conditiile de finantare pentru banci si pentru alti creditori s-au inasprit, ceea ce va duce la o incetinire a creditarii si a economiei reale. Ponderea redusa a datoriei publice in PIB de numai 20% ramane un punct forte pentru rating, dar relaxarea fiscala in contextul incetinirii creditarii, apropierea alegerilor si viitoarele riscuri submineaza acest atu pe termen mediu", a declarat pentru ZF Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch.
In perioada urmatoare, cresterea exagerata a salariilor pentru o categorie de personal va pune presiuni inflationiste, ceea ce va creste foarte mult riscurile pentru Romania.
Daniel Daianu, fost ministru al finantelor spune ca inrautatirea perspectivei a fost operata de agentiile de rating pentru cele mai multe dintre economiile emergente din Uniune, ceea ce nu este surprinzator.
 
Ion Ghizdeanu, seful CNP: Este intr-adevar un semnal negativ pentru investitii si economie, dar din punct de vedere al economiei reale, nu sunt de acord cu decizia S&P. Din punct de vedere al cresterii salariilor au o anumita motivare, pentru ca in loc sa investim, vom da banii la salarii. O crestere economica de 6% in 2009 nu poate fi sustinuta decat cu investitii, iar retrogradarea ar putea afecta o anumita parte din investitiile straine.
 
"Romania face parte din categoria tarilor cu deficite de cont curent foarte mari, ceea ce este un handicap serios in conditiile crizei financiare. Este de asteptat ca bancile mama sa reduca din liniile de finantare (avand in loc un de-leveraging intens), ceea ce va afecta economia noastra reala", spune Daianu.
Aceasta inseamna o incetinire severa a ritmului de crestere economica, cu impact asupra bugetului.
"Analistii S&P asa ceva au in vedere cand anticipeaza cresterea deficitului bugetar. Indatorarea puternica a unor firme este de asemenea un factor ce vulnerabilizeaza economia pe fondul crizei internationale, 56% din creditare fiind denominata in valuta."
Daianu preciaza ca S&P aduce in evidenta un indicator de vulnerabilitate externa, deficitul de cont curent si plata unor scadente in contul datoriei externe, precum si rezervele valutare ale tarii.
"Concluzia este una singura: in asemenea circumstante ai nevoie de masuri ferme de combatere a factorilor de risc. Iar cresterea de salarii de 50% ca si alte promisiuni nu intra in sfera rationalului in conditiile date".
In urma deciziei S&P de reducere a ratingului de tara ne putem astepta la inca o scumpire a finantarilor in euro, la o anumita depreciere a leului si la aparitia unor dificultati in finantarea deficitului bugetar, a comentat Van Groningen.
 
Daniel Daianu, profesor de economie: Inrautatirea perspectivei a fost operata de agentiile de rating pentru cele mai multe dintre economiile emergente din UE, ceea ce nu este surprinzator. Romania face parte din categoria tarilor cu deficite de cont curent foarte mari, ceea ce este un handicap serios in conditiile crizei financiare. Este de asteptat ca bancile-mama sa reduca din liniile de finantare, ceea ce va afecta economia reala. Aceasta inseamna o incetinire severa a ritmului de crestere economica, cu impact asupra bugetului. Cresteri de salarii de 50% nu intra in sfera rationalului in conditiile date.
 
 
"Mi se pare cam dura decizia, dar asta este, e parerea lor si sunt o agentie independenta. Dupa acest anunt, cred ca ne putem astepta la trei lucruri: presiune suplimentara pe costul finantarilor in euro, un pic de presiune si la lei pentru ca leul s-ar putea deprecia, iar in al treilea rand cred ca va deveni mult mai greu pentru guvern sa finanteze deficitul bugetar, finantare care probabil va trebui sa se bazeze mai mult pe resurse interne", a spus Van Groningen.
Sebastian Vladescu, fost ministru de finante, crede ca Romania nu este mai riscanta decat oricare alta tara europeana.
"Nu cred ca este o decizie in regula. In actualul context ar trebui retrogradata toata economia mondiala in bloc. Romania este printre "scolarii" cei mai cuminti, cu un sistem bancar foarte putin afectat de criza. Nu cred ca Romania este astazi mai riscanta decat oricare alta tara europeana", comenteaza fostul ministru al finantelor.
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, nu crede ca este justificata plasarea Romaniei sub Bulgaria, ca rating de tara, avand in vedere ca indicatorii macroeconomici arata mai bine in cazul Romaniei, inclusiv fluxurile de investitii straine. El apreciaza ca trebuie presiune pe reforme.
 
FMI: Nu avem discutii cu Romania privind un sprijin financiar. FMI nu poarta discutii cu Bucurestiul pentru niciun fel de sprijin financiar, insa mentine un dialog politic strans cu autoritatile romane, a declarat Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria. In acelasi timp, el afirma ca mediul extern este foarte dificil pentru Romania in prezent. "Actualul mediu extern este foarte dificil pentru Romania. Autoritatile trebuie sa dea pietelor un semnal clar ca politicile salariale si fiscale sunt adaptate in mod realist."
El spune ca ar putea fi necesar ca initiativa majorarii salariilor pentru profesori cu 50% sa fie reconsiderata. "Estimam ca impactul bugetar pentru 2008 ar fi modest, insa pentru 2009 ar ajunge la peste 0,75% din PIB. In plus, daca majorarea s-ar extinde si la alti angajati din sectorul public, impactul ar putea depasi 4% din PIB in 2009, ceea ce ar transmite un semnal gresit pietelor financiare."
Ansola sustine ca deja resursele de finantare publica si privata tind sa se epuizeze, leul este sub presiune, prima de risc pentru Romania a urcat la maximuri istorice, iar ratele de dobanda pe piata locala au crescut substantial.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR: Reducerea ratingului este extrem de tentanta pentru speculatori si ar putea sa amplifice volatilitatile. Iar din amplificarea volatilitatii isi iau speculatorii bonusurile. Din asta traiesc. Nu intotdeauna castiga, dar uneori mai si castiga. Excluderea Romaniei din categoria "investment grade" ar trebui sa fie un semnal intern, un dus rece pentru autoritatile din Romania. In conditiile in care deficitul de cont curent nu s-a inrautatit, cel mai probabil evolutia anticipata a deficitului bugetar a influentat decizia S&P. Chiar si asa, nu cred ca este justificata plasarea Romaniei sub Bulgaria ca rating de tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO