Eveniment

Analistii BA-CA vad crestere mai slaba si deficite mai mari decat prognoza oficiala

04.05.2006, 00:00 20

Cel mai recent studiu realizat de expertii bancii austriece Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) arata ca situatia economica a Romaniei se vede mai putin roz in exterior decat in datele oficiale de la Bucuresti.

Cresterea economica de anul acesta se va ridica la doar 5,6%, comparativ cu prognoza oficiala de 6%, arata un studiu realizat de specialistii BA-CA.

Economia va incepe anul cu o crestere de numai 4,5% in primul trimestru si va prinde viteza abia spre sfarsitul anului, considera autorii studiului, care vad o crestere de numai 5,5% si in 2007, fata de tinta de 6,2% a Guvernului.

De altfel, ritmul de 5,6% pentru 2006 reprezinta o revizuire in jos fata de estimarile din luna ianuarie facute de aceiasi autori, care vedeau atunci posibila o crestere de 6,3% in 2006.

In plus, deficitele prognozate de specialistii institutiei de credit austriece depasesc cu mult estimarile oficiale ale autoritatilor romane, publicate in cel mai recent buletin al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Cea mai mare diferenta intre estimarile lor si cele oficiale se regaseste la deficitul de cont curent al balantei de plati, pe care studiul BA-CA il vede pentru anul acesta cu aproape un miliard de euro mai mare decat datele Comisiei de Prognoza.

In viziunea austriecilor, deficitul extern se va ridica in 2006 la 9,6% din PIB (circa 8,5-9 miliarde de euro) si la 9,3% din PIB in 2007, in timp ce pro-gnoza autoritatilor romane arata un nivel de 8,5% din PIB (sub 8 miliarde de euro) in 2006 si o reducere la 7,9% din PIB pentru anul viitor.

Accentuarea dezechilibrelor externe, in primul rand a deficitului de cont curent, este cauzata de pretul ridicat al petrolului pe pietele internationale si de aprecierea rapida a leului, care va continua sa ieftineasca importurile, considera autorii studiului.

Din perspectiva cursului de schimb, specialistii bancii austriece preconizeaza ca leul va continua sa se aprecieze accelerat fata de euro, ajungand la un nivel de 3,48 lei pentru un euro in urmatoarele trei luni si la 3,36 lei / euro la orizontul anului 2007.

In acelasi timp, estimarile CNP vad un curs mediu de 3,55 lei pentru un euro anul acesta si de 3,53 lei / euro anul viitor.

Cat priveste inflatia, cresterea medie de anul acesta va fi, in viziunea studiului BA-CA, de 7,5%, comparativ cu nivelul de 7,2% estimat de CNP.

In cazul deficitului bugetar, diferenta dintre cele doua estimari este mai redusa.

Dupa rectificarea bugetara operata luna trecuta, deficitul bugetar estimat de Ministerul de Finante pentru anul acesta este de 0,9% din PIB (circa 830 de milioane de euro), in timp ce austriecii considera ca deficitul va fi sensibil mai mare, de 1% din PIB.

In primele trei luni, executia bugetului general consolidat s-a soldat cu un excedent de aproape 0,7% din PIB. Exista astfel premisele pentru repetarea scenariului de anul trecut, atunci cand bugetul a acumulat excedente din ce in ce mai mari si a terminat anul cu deficitul estimat datorita cheltuielilor mari din luna decembrie.

Anul viitor, studiul BA-CA preconizeaza ca politica bugetara a Guvernului se va relaxa, iar deficitul bugetar va fi de 1,5% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO