Eveniment

Americanii de la Bechtel au concediat in iunie aproape 200 de muncitori romani

Americanii de la Bechtel au concediat in iunie aproape 200 de muncitori romani
08.07.2008, 20:06 20

Evaluarile de personal realizate de compania americana Bechtel a transformat aproape 200 de angajati romani din judetul Bihor in someri.
Oficialii Inspectoratului Teritorial de Munca Bihor au confirmat valul de concedieri. "La inceputul lunii iunie, in Bihor erau pontati la Bechtel 1.137 de persoane, iar la finele aceleiasi luni mai erau 958. Este inexplicabil, in conditiile in care Bechtel are asa mult de lucru!", a declarat inspectorul-sef Liviu Lupea.
Angajatii sunt nemultumiti de evaluarile realizate de companie - care le pot reduce salariul cu pana la 25% sau ii pot lasa fara job - dar oficialii Bechtel sustin ca nu poate fi vorba despre un conflict de munca.
Conform "Procedurilor Interne" ale companiei, notele de pana la 6 inclusiv in-seamna ca, automat, salariul scade la 75%, iar angajatul poate fi concediat oricand. Nota 2 inseamna ca "angajatul nu reuseste sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu si sa raspunda asteptarilor".
"Lucrez si sambata si duminica. Sunt muncitor necalificat si, pe langa faptul ca primesc doar 600-700 de lei, primesc si un calificativ de 6 care nu este insotit de niciun argument", a declarat I.B., 30 de ani.
Un alt muncitor a declarat ca a castigat un maximum de 1.900 de lei intr-o luna, dar ca acest salariu a fost asa de mare pentru ca a lucrat sambata si duminica si chiar noptile uneori.
El spune ca a primit un calificativ de 2 fara sa cunoasca motivele pentru care a fost notat astfel si intentioneaza sa isi dea demisia. El urmeaza exemplul altor doi colegi care nu au facut fata conditiilor si au hotarat sa plece.
Acelasi calificativ l-a primit si I.C., maistru de drumuri si poduri cu o experienta de 40 de ani in acest domeniu.
"Vin altii pe care ii promoveaza peste mine si au note de 7, 8, iar eu care am o experienta de 40 de ani primesc doar 2 fara sa stiu care este motivul acestei note. Toata lumea e nemultumita de salariile oferite de Bechtel", a marturisit el.
Un alt sofer, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a declarat ca a luat nota 8, dar a confirmat ca, atunci cand muncitorii cer detalii in privinta notelor, nu li se prezinta situatia. Conform angajatilor, celor care primesc nota 2 li se reduce salariul, iar cei ce primesc nota 1 sunt propusi pentru a fi concediati. Reprezentantii Bechtel sustin ca nu exista niciun conflict cu angajatii de pe santierul Autostrada Transilvania.
"Nu este niciun conflict cu angajatii Bechtel, iar calificativele le sunt prezentate si explicate fiecarui in parte. Daca oamenii sunt notati cu un calificativ mic si sunt dati afara, inseamna ca motivul principal este ca acestia nu dau randament" a declarat Bogdan Sgarcitu, directorul de comuncare al Bechtel.
Oficialii Bechtel sustin ca vor sa pastreze procentajul de romani in numarul angajatilor si ca vor sa ramana la nivelul de 93% romani, chiar daca unii angajati sunt concediati.
Multi dintre oamenii care sunt pe santierul Bechtel au venit cu doi ani in urma si anul trecut, atrasi de salariile peste media din constructii.
Multi au venit din Tulcea, Mures, Gorj, Constanta, atrasi de lefuri de minimum 1.400 de lei "in mana".
Compania americana Bechtel are 2.916 angajati care lucreaza in momentul de fata la autostrada, 93% dintre ei fiind de nationalitate romana. Din numarul total de angajati, doar 10% (294) sunt muncitori necalificati, iar restul de 2.622 sunt muncitori calificati.
"Estimam ca, pentru perioada de varf a constructiilor, care va fi atinsa in 2010, compania noastra va avea peste 8.000 de angajati", a declarat Bogdan Sgarcitu, director de comunicare al Bechtel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO