Eveniment

Ambasadorul SUA: Investitorii se intreaba daca Romania mai este potrivita pentru investitii

30.03.2007, 20:54 18

Ambasadorul american Nicholas Taubman critica tulburarile politice din Romania, afirmand ca investitorii straini se intreaba la acest moment daca Romania mai este o tara potrivita pentru investitii.
"Drumul a fost lung, iar Romania a facut progrese majore. Dar trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca recentele tulburari de la Bucuresti au starnit dubii in afara granitelor tarii unde oamenii se intreaba daca Romania este sau nu locul potrivit pentru investitii in acest moment", a declarat Taubman, intr-un discurs la Camera Americana de Comert, citat de Mediafax.
Diplomatul american a adaugat: "Reprezentantii companiilor private si membrii guvernului american pun o groaza de intrebari despre Romania, pentru ca incearca sa inteleaga incotro se indreapta tara. Tot ce stiu eu este ca e foarte important ca Romania sa continue sa faca progrese in domenii cheie precum justitia si combaterea coruptiei. Restantele in aceste domenii nu ar trimite semnale bune partenerilor Romaniei". Taubman a spus ca spera ca lucrurile sa se linisteasca, iar administratia va reincepe sa actioneze in interesul romanilor.
Semnalul de alarma tras de ambasadorul SUA vine in contextul acutizarii crizei de pe scena politica interna. Potrivit unor surse citate de Mediafax, premierul Calin Popescu-Tariceanu pregateste remanierea cabinetului guvernamental, din care nu va face parte Partidul Democrat. Odata cu anuntul public, Tariceanu va trimite informarea in acest sens Birourilor permanente ale Parlamentului.
Conflictul din cadrul aliantei guvernamentale D.A. s-a intetit la inceputul acestui an si a culminat cu amanarea alegerilor pentru Parlamentul European. De la jumatatea lunii martie, premierul Tariceanu s-a vazut nevoit sa restructureze Guvernul, dupa ce cel putin o treime din posturile din cabinet se aflau in suspensie, adica 8 din cele 23 de functii de ministru prevazute in legea de organizare si functionare a Guvernului.
Cu toate acestea, la inceputul saptamanii, autoritatile romane au semnat memorandumul cu producatorul de telefoane mobile Nokia, pentru o investitie de 60 de milioane de euro intr-o fabrica la Cluj, unde va angaja circa 15.000 de oameni. Proiectul reprezinta una dintre cele mai mari investitii din afara Capitalei, plasata intr-o zona reprezentata de cele doua partide ale aliantei: primarul municipiului Cluj-Napoca este presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, iar presedinte al Consiliului Judetean este Marius Nicoara, presedintele filialei din Cluj a Partidului Liberal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO